islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İddia: Küçük Nazarbayev’i Londra’da Öldürten Annesi

İddia: Küçük Nazarbayev’i Londra’da Öldürten Annesi

Mirat Haber Ajansı

Eski Kazak Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in torunu Aysultan Nazarbayev, 16 Ağustos’ta Londra’da 29 yaşında vefat etti. Uyuşturucu bağımlılığından muzdarip olduğu ve aşırı dozdan öldüğü iddia edildi. Ancak ölümü, Kazakistan’ın hakim ailesini giderek daha fazla çevreleyen Kazak saray entrikalarının son halkası oldu. Aysultan, geçtiğimiz günlerde eski Kazak parlamento başkanı ve Nursultan’ın kızı olan Derya Nazarbayeva da bulunduğu ailesi hakkında pek çok ifşaat yapmıştı. Birçoğu abartılı görünse de, iddialarından bazıları makul ve kesinlikle hem yetkililer hem de aile üyeleri için rahatsızlık kaynağıydı. Beş yıl önce babasının tartışmalı ölümüyle birleşince, bazı insanlar Aysultan’ın öldürülmüş olmasını makul görüyor.

Aysultan, uyuşturucu sorununun dedesi Muhtar Aliyev ve babası Rekat Aliyev’in Ocak-Şubat 2015’te art arda ölmelerinden ve annesiyle babasının boşanmasından kısa bir süre sonra başladığını söylemişti. Kazak savcıları Nazarbayev’in kızıyla evliyken boşanan Rekat hakkında vatana ihanet ve yolsuzluk suçlarından tutuklama kararı çıkarmıştı. Savcılar Rekat’ın aşırı güçlendiğini ve uzun süredir hizmet veren kayınpederini cumhurbaşkanlığından devirmeyi planladığını iddia ettiler. Avusturyalı yetkililer 2014 yılında Rekat’ı tutukladılar, ancak duruşmasında ifade vermek üzere mahkemeye çıkmasının arifesinde hücresinde ölü bulundu. Resmi olarak intihar etti, ancak bazı araştırmalar boğulma sonucu ölüm de olabileceğini gösterdi. Rekat Aliyev ayrıca ölümünden kısa bir süre önce eski kayınpederi hakkında her şeyi anlatan bir kitap yayınlamak üzereydi.

Aysultan, babasının gözden düşmesinin ardından, 2009-10’da Britanya Kraliyet Askeri Akademisi Sandhurst’e katıldı ve ardından Kazakistan’a döndü. 2012 yılında ülkenin Savunma Bakanlığı’nın istihbarat servisinde çalıştı. 2017’de Kazakistan futbol federasyonunun başkan yardımcılığına seçildi. 2018 yılının Aralık ayı ortalarında, İngiltere’ye döndükten sonra, Facebook sayfasında Kazak hükümeti tarafından vatandaşlıktan atıldığını paylaştı. 2020 Ocak ayında röportaj Nursultan Nazarbayev’in dedesi değil biyolojik babası olduğunu, annesinin onu öldürmek istediğini iddia etti. Ayrıca, Nursultan Nazarbayev’in Mart 2019’da aniden istifasının nedeni olarak annesi Derya’nın sivil darbesini gösterdi. Aysultan son yıllarda tartışmalı bir figür ve hatta Nazarbayev aile imajına tehdit haline gelmişti. Facebook’taki ve röportajlardaki hedefi, annesi de dahil olmak üzere Kazakistan’daki önemli kişilerdi. Resmi ölüm sebebi ne olursa olsun, birinin hayatını bitirmesine “yardım edip etmediğini” sorgulayanlar var.

ETİKETLER: Londra
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.