islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İFTAR SOFRALARININ KIYMETİNİ BİLELİM

İFTAR SOFRALARININ KIYMETİNİ BİLELİM
13 Nisan 2023 11:00
A+
A-

İftar sofralarımızın değer ve kıymetini bilelim. Zira Ramazan-ı Şerifi uğurlamamıza bir hafta kaldı ve hepinizin bildiği gibi iftar sofraları sadece bir yemek sofrası değildir. Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olmasından kaynaklanan düsturlarından hareketle bu sofraların topluma, psikolojik ve sosyolojik etkileri ve güzellikleri mevcuttur.

Tam da bu noktada Peygamberimizin (sav) iftar hakkında ki hadisi şerifini hatırlayalım ki, iftar sofralarının Müslümanlar için çok büyük bir mutluluk ve huzur kaynağı olduğunu bir kez daha görelim. Şöyle buyuruyor Peygamberimiz (sav):

“Oruçlu için iki sevinç ânı vardır: Biri, orucu açtığı anki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu anki sevincidir.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

İşte o iftar anında ki sevinç ve mutluluğu ancak ve ancak oruç ibadetini yerine getirenler anlayabilir ve yaşayabilir. Orada ki sevinç, “bu kadar süre aç ve susuz kaldım, artık karnımı doyurabileceğim” sevinci değildir.

Oradaki ki sevinç, “Allah’ın rızasını kazanmak için tuttuğum bu oruç, yüce rabbimin üzerimize bahşetmiş olduğu nimetlerin kadir ve kıymetini bir kez daha bana gösterdi” diyerek hissedilen sevinçtir.

Orada ki sevinç “ Ya Rabbi! Sen büyüksün ve kerem sahibisin. Bize bahşetmiş olduğun nimetleri üzerimizden çekiversen, biz bir hiç olarak ortada kalıveririz” dedikten sonra, iftar sofrasında ki nimetlere bakılarak duyulan bir sevinçtir.

Orada ki sevinç, oruçlu iken yüce rabbimizin bizlere bahşetmiş olduğu nimetlerin değerini anlayarak, dünyada ki aç ve susuz insanları hatırlamak ve onlara yardım eli uzatabilmenin sevincidir.

Orada ki sevinç, iftar sofralarında buluştuğumuz dostlarımızla hasbihal edebilmenin, kardeşlik bağlarını güçlendirmenin sevincidir.

Orada ki sevinç, ırka, renge, dile ve siyasi görüşlere bakmaksızın hurmaları paylaşabilmenin, pideyi koparıp yanında ki kardeşine uzatabilmenin sevincidir.

Orada ki sevinç, akşam ezanı okunduğunda besmele çekerek eşinize ilk lokmayı verebilmenin ve aile olduğunuzu hissedebilmenin sevincidir.

İftar, hem fert hem de toplum açısından  bir terapidir aslında. Bu terapiyi alabilmeniz içinde öyle çok paralar harcamanıza gerek yok. Yüce Rabbimizin bizlere bahşetmiş olduğu mucizevi ibadet olan Oruç ibadetine niyetleneceksiniz ve akşam olunca da İftar vaktinin rahmet, mağfiret ve huzur dolu zaman dilimine kendinizi bırakıvereceksiniz.

MİRATHABER.COM

RAMAZAN ÖZEL-4-ORUÇLUNUN RAHATLAYACAĞI İKİ SEVİNÇ ANI

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.