islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5463
EURO
34,9130
ALTIN
2.428,86
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

İKTİDAR MİLYONLARA DUYURULAN İTHAMLARA CEVAP VERMELİDİR

İKTİDAR MİLYONLARA DUYURULAN İTHAMLARA CEVAP VERMELİDİR
29 Eylül 2021 09:50
A+
A-

Yarım asırlık dostum makine mühendisi Sabahattin Kırkan ağabey uzun yıllar önce bir Anadolu dönüşünde faiz mağduru olan çiftçinin perişan halini dile getirmişti. Unutamıyorum.

Emirgan’da yakın komşumuz olan insaflı kardeşimiz, Gaziantep İslahiyeli olduğunu beyanla, çiftçinin yüzde sekseninin Denizbank’ın icra takibi altında perişan olduğunu dile getirdi.

Çok uzun yıllardan beri pazara çıkmıyorum. Cemaat namazına gidip gelirken Migros ve Şok’ta gördüğüm ve pazara çıkan kızımdan dinlediğim sebze ve meyve fiyatları beni de dehşete düşürdü.

Çiftçiye verilen desteklerin aslınca, çitçiden alacaklarını tahsil edemeyen bankacılığı desteklemek olduğunu da bilirim.

Soner Yalçın Yazısı

Odatv’ye bakarım ama güvenmem. Yazarı Soner Yalçın’ı ise önemserim, çünkü yer yer insaflı bulurum. İktidarı eleştiren 28 Eylül 2021 tarihli yazısı beni bir hayli düşündürdü. Kısaca yorumlamadan önce yazının bazı bölümlerini aktarmak istiyorum:

Narsist kişilik özelliğine sahip insanlar, kendilerinden kaynaklı hatalar da dâhil olmak üzere gördükleri tüm yanlışların sorumlusu olarak başkalarını tutar!

Bak arkadaş!

Gel sana ayna tutayım:

SİZ… Ekonomik kazancın dışındaki, tüm toplumsal öncelikleri göz ardı eden vahşi kapitalizm/neoliberalizmi iktidar politikası olarak benimsemediniz mi?

SİZ… Dünya Bankası, IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve AB eliyle köylülüğü/ tarımsal üretimi kısıtlamadınız mı?

SİZ… Medya kapılarını ardına kadar küreselci liboş solculara açıp, ülke tarımını tüm iktisadi sorunların temel kaynağı diye göstermediniz mi?

SİZ… Köylüyü “AB ile entegrasyonu engelliyor” diye suçlamadınız mı?

SİZ… “Köylü üretmesin” diye AB kurnazlığı “Doğrudan Gelir Desteği” projesini desteklemediniz mi?

SİZ… Tarımsal desteklemeleri budamadınız mı?

SİZ… Köylünün üretimine kota getirmediniz mi?

SİZ… Tarım kredilerinin faizlerini artırmadınız mı?

SİZ… İthalatta gümrük muafiyetini teşvik etmediniz mi?

SİZ… İthalat vergisini sürekli indirmediniz mi?

SİZ… Tarımsal KİT’leri özelleştirip işlevsiz duruma getirmediniz mi?

SİZ… SEK, YEMSAN, EBK, KÖYTEKS, ORÜS, TZDAŞ ve TÜGSAŞ gibi kurumları üç kuruşa satmadınız mı?

SİZ… Bu derece toptan özelleştirmenin, yapısal sorunlarını çözememiş Türk tarımının kurumsal altyapısını tümüyle çökerttiğini anlamadınız mı?

SİZ… Devleti tarımdan kovup, fiyatları serbest piyasanın inisiyatifine bırakmadınız mı?

SİZ… Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele ve Karantina Genel Müdürlüğü, Hayvancılığı Geliştirme, Gıda Kalite Kontrol Genel Müdürlüğü, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü tasfiye etmediniz mi?

SİZ… Tarımsal altyapı alanında önemli fonksiyonları olan Toprak-Su Genel Müdürlüğü‘nü tasfiye etmediniz mi?

SİZ… Zirai Donatım Kurumu’nu yok etmediniz mi?

SİZ… Toprak, su, zirai mücadele, karantina, veteriner işleri, zirai hizmetler gibi konularda devleti pasifleştirmediniz mi?

SİZ… Yabancı yatırımcıya sağlanan imtiyazlar sonucunda ülkenin birinci sınıf verimli tarım arazilerini, sanayi kuruluşlarına bedelsiz vermediniz mi?

SİZ… Politikalarınız sonucu ülke ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yüzde 8.2’sini, toplam tarım alanlarının ise yüzde 5.2’sini kaybetmedi mi?

SİZ… Elimizde ekili alan olarak sadece 4.2 milyon hektar kaldığının farkında mısınız?

SİZ… 82 milyonluk ülkede tarımsal üretici nüfusu 5.4 milyona kadar düşerken ne yaptınız?

SİZ… Tarım yapamayan köylü, en büyük gelir kaynağı olan toprağını terk edip şehirlere göçtüğünde ne yaptınız?

SİZ… Özal ile başlayıp Kemal Derviş ile süren Türkiye’nin tarımsal sömürge yapılmasına devam etmediniz mi?

SİZ… Bu tarımsal politikaları uygulayarak ABD ve AB endüstriyel tarım ürünlerinin kolayca ülkemize girmesi için Türkiye’yi “açık pazar” haline getirmediniz mi?

SİZ… Ülkeye GDO’lu-zehirli ürün/pestisit yedirmediniz mi?

SİZ… Geleneksel tohumlarımızı yok ettirip ülkeyi hibrit tohum cenneti yapmadınız mı?

SİZ… “ABD istedi” diye AKP kurucusu, yerli üreticiyi korumak isteyen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Sami Güçlü’yü -haber verme nezaketi bile göstermeden- makamından almadınız mı?

SİZ… Fransa tarafından Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı (Chevalier dans l’Ordre du Mérite Agricole) verilen Türk tarımının bugünkü haline gelmesindeki sorumlulardan Mehdi Eker’i on yıl bakanlıkta tutmadınız mı?

SİZ… Türkiye’nin milli stratejik sektörü tarımı yağlı urganla boğdurmadınız mı?

SİZ… Kim, nerede, nasıl, ne üretiyor farkında mısınız?

SİZ… Tarımsal planlama nedir; -örneğin- Trakya’nın tarımsal üretimi neden düştü kavrayabiliyor musunuz?

SİZ… Asıl sorumlusu değil misiniz?”

Yorumumuz

Biz, hüküm içeren bu soru cümlelerinin bütünüyle doğru olduğuna inanmıyorsak da milyonlara ulaştırılan bu soruların, sorumlularca açık ve seçik bir şekilde cevaplandırılarak milletimizin ve biz kara gün dostlarının da aydınlatılması gereğine inanıyoruz. Bu sorular ve benzerleri çokça cevaplandırıldı, denilemez. Sorulduğuna göre bir daha cevaplandırılmalıdır.

Biz, İktidar’ın kişisel olarak çayını dahi içmemiş olan İmam Hatip neslinden hakiki ve vefalı dostlarız. Önümüzde toparlanılabilecek bir süre var. Desti kırıldıktan sonra mazeret üretmenin faydası olmaz. Üzülen yine de biz oluruz.

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.