islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İmran: “Modi’yle Keşmir Zulmü Varken Görüşmem”

İmran: “Modi’yle Keşmir Zulmü Varken  Görüşmem”

Mirat Haber Ajansı

Pakistan Başbakanı İmran Han, komşu Hindistan ile ancak Keşmir’deki “askeri kuşatmasını” kaldırması ve sakinlerine kendi kaderini tayin hakkını vermesi halinde görüşmeye hazır olduğunu yineledi. İmran, Hindistan ve Pakistan’ın İngilizlerden bağımsızlıklarını kazanmasından iki ay sonra, Hindistan güvenlik güçlerinin Keşmir’in 1947’de yönettiği kısmına girdiği günün yıldönümüne denk gelecek şekilde Salı günü yayınlanan kısa bir video konuşmasında sözlerini söyledi. İmran Han konuşmasında, Hindistan ile diyaloğa girebileceğini ancak Pakistan’ın Yeni Delhi’nin Hindistan’ın tek Müslüman çoğunluk bölgesini “işgal” olarak tanımladığı şeyi tersine çevirecek adımlar atması gerektiğini söyledi. Başbakanın açıklaması, Hindistan’ın herhangi bir Hint vatandaşının Hindistan idaresindeki Keşmir’de arazi elde etmesine izin veren yeni yasaların çıkarılmasıyla aynı zamana denk geldi ve Yeni Delhi’nin bölgede bir demografik değişiklik planladığına dair iddialara yol açtı.

Hem Hindistan hem de Pakistan, Keşmir’i kendisine ait olarak görüyor, ancak 2003’ten bu yana hafif bir ateşkesin uygulandığı bir Denetim Hattı ile bölünmüş olarak Keşmir’in ayrı bölümlerini yönetiyor. Ağustos 2019’da Hindistan, Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’e ülkenin idari ve yönetişim sisteminde bir özerklik veren bir anayasal hükmü iptal etti. Harekete, silahlı bir ayrılıkçı hareketin yıllardır mücadele ettiği bölgeyi on binlerce askerin işgali eşlik etti. Dağlık Himalaya bölgesinde halka açık toplantılar, iletişim ve diğer sivil özgürlükler üzerinde ciddi kısıtlamalarla sokağa çıkma yasağı getirildi ve binlerce kişi tutuklandı. Koronavirüs salgınının Mart ayında patlak vermesinin ardından bu kısıtlamalar devam etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.