islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4376
EURO
34,7889
ALTIN
2.448,85
BIST
9.933,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İNANDIRMA DEĞİL TEBLİĞ GÖREVİMİZ VARDIR

İNANDIRMA DEĞİL TEBLİĞ GÖREVİMİZ VARDIR
27 Temmuz 2022 09:39
A+
A-

Bütün varlıkların yaratıcısı olan Yüce Allah, tüm yüceliklerle vasıflı olduğu için yarattığı her varlık, koyduğu her doğal ve İslamî yasa mükemmeldir/kusursuzdur. Milyonlarca tür varlıkta görülen intizam ve ihtişam bunun kanıtıdır.

Allah’a Götüren Yolları İnkâra Aracı Kılmak

Allah’ın verdiği aklı yaratılmışlar üzerinde kullanarak ve Kurânî bildirilerden yararlanarak Allah’a imanını pekiştirmesi gereken bazı insanlar, cehaletleri sebebiyle gördükleri eksiklikleri, izah edemedikleri hususları ve insanlarca gerçekleştirilmesi mümkün olamayacak istekleri inkârlarına aracı kılabilmektedir.

Sosyal medyada görülen ve bize intikal ettirilen soruların bir kısmı şöyle:

Allah varsa, niçin engelliler var?

Allah’ı kim yarattı?

Allah varsa, kişilerin ve toplumların yapageldikleri zulümleri niçin engellemiyor?

 Allah varsa, niçin görülemiyor?

Ve benzeri cahilce ve çocuksu sorular.

Talip Olmayana Hiçbir hakikat Kabul Ettirilemez

Gerçeği araştıracak ve bulduğunda kabul edecek kişiler dışındaki insanlara hiçbir hakikati kabul ettiremezsiniz. Peygamberler de kabul ettirememiştir. Rabbimiz Kur’ân’da bunun örneklerini bize vermiştir. Bir tanesini arzedelim:

Öncekilerin başına gelenlerden ders almaları gerekirken onlar hâlâ Kur’an’a inanmıyorlar.
Onlara gökten bir kapı açsak da oradan yukarı çıksalar, “Gözlerimiz boyandı, daha doğrusu bize büyü yapılmıştır” derler.”
(Hıcr 13-15)

Biz iyi niyetimizi koruyarak tebliğ ve uyarı görevimizi yapmak için bazı soruları cevaplandırmaya çalışalım

Allah Varsa Niçin Engelliler Var?

Evrene, yer küresine, katrilyonlar sayıdaki tekil varlıklara ve kendi öz varlığına bakıp düşünebilen insanın görebildiği ihtişamı, Allah’ın varlığı, birliği, sınırsız bilgisi ve gücüne belge olarak görememesi ve ancak yine Allah tarafından yaratılabilecek olan engellileri Onun yokluğuna delil görmesi akılla izah edilebilir bir durum değildir.

Oysaki başta insanlar olmak üzere canlılarda görülebilen nadir kusurlar da Yaratanımızın varlığı ve yüceliğine tanıklık etmektedir.

Görülen kusurların bir kısmı bizim hatalarımızdan kaynaklanmaktadır. Bizim hatamızın olmadığı kusurlar ise bize uyarı niteliklidir. Eğer yaratıcımızın birliği, engin kudreti ve bilgisi olmasaydı, bir diğer anlatımla hayata zıt kuvvetler veya tesadüfler hakim olsaydı yaşam olmaz, olsa da yaratılanların çok büyük çoğunluğu kusurlu olurdu.

Yaratıcımız bazı kusurları, kendi yüceliği üzerinde düşünebilmemiz ve ibret olmamız için yaratmaktadır.

Kusurlulara zulmedilmiş olmuyor mu da denilemez. Allah yeryüzünde insanları denemeye uğratmaktadır. Hayat dünya ve ahiret olmak üzere iki kısımdır. Dünya hayatında eksikliği/kusurları olanlar örneğin göz nimetinden yoksun bırakılanlar âhiret hayatında bunun mutlu edici karşılığını göreceklerdir.

Allah’ı Kim Yarattı?

Bu cahilce soruyu cevaplandıramadığı için ateizme kayan ilahiyatçıların bile olması tam bir akıl tutulmasıdır.

Böylesi bir soru kafalardaki tanrı ve tanrılar şeklindeki batıl inançların yansımasıdır.

İslam’ın örneğin Kur’ân ile sunduğu Allah inancı, özellikle bilimsel aklı tatmin edecek niteliklidir. Çünkü Allah birdir, öncesiz ve sonrasızdır. Yarattığı hiçbir varlık Onun benzeri değildir ve bütün varlıklar Ona ihtiyaçlıdır. O bütün yüceliklerle vasıflıdır.

O ezeli / öncesiz olduğu için Allah’ı kim yarattı denilemez. Denilirse sonsuza açılacak sorulara sebebiyet verilir. Allah’ı yaratan olsaydı bizim inandığımız Allah O olurdu.

Allah Varsa Kişilerin ve Toplumların Yapageldikleri Zulümleri Niçin Engellemiyor?

Zulümleri Allah’ın varlığı üzerinde şüphe sebebi görenlerin insanlarda görülen adalet ve canlılarda görülen merhamet tezahürlerini de Ona iman nedeni kılmaları gerekmez miydi?

Asında bu soru, İslam’ın sunduğu hayat düzeninin bilinmeyişinden kaynaklanmaktadır.

Allah insanları en güzel kıvamda yaratmış ve denemeye uğratacağı için zulme de eğilimli kılmıştır. Allah ebedi bir hayata takdir ederek yeryüzü hayatında denemeye uğrattığı insanlara Peygamberleri aracılığıyla adaleti emredip zulmü yasaklamıştır. Zalimlerin zulmünü engellemeyi de insanlara görev kılmıştır.

Zulmü Engelleme İnsanların Görevidir

Zalimlerin zulmü, Allah’ın yasalarını tanımayışlarından ve zulme uğrayan insanların da zalimlere karşı tavır koymayışlarındandır . İnsan öldürme ve malları çalma gibi zulümler için konulan İslamî cezaları uygulayamayışlarındandır.

Allah zalimleri anında cezalandırsaydı yeryüzünde insan için özgürlük olmazdı ve bu durum deneme amacıyla çatışırdı.

Kaldı ki hiçbir zulüm cezasız kalmayacaktır. Dünyada verilemeyen cezalar vücutlarımızın yeniden yaratılıp ruhlarımızla birleştirilmesiyle başlayacak ebedi hayatımızda uygulanacaktır.

Allah Varsa Niçin Görülemiyor?

İnsanlar gibi organlarının da güçleri sınırlıdır. Varlıkları aklen, ilmen ve tecrübe ile bilinen bir çok varlığı çıplak gözle göremiyoruz.

Allah görülebilir hiçbir varlığa benzemez. Benzemediği için zatı ile idrak edilemez. O, ışık kaynaklarının, zamanların ve mekânların da yaratıcısıdır. Biz Onu, bilemeyeceğimiz kendine özgü varlığı ile değil, ilahi kitaplarda örneğin Kur’ân’da kendisini tanıttığı sıfatları ile biliyoruz.

Birbirlerine milyarlarca ışık senesi uzaklıktaki sayıları bilinemez gezegenin yaratıcısını gözlerimizle görmek istemek aklı çarmıha germektir ve tarihte Hz. Musa’nın kavminde görülen bir inkâr azgınlığıdır:

Ey İsrailoğulları siz, Ey Musa, doğrusu Allah’ı kendi gözümüzle görmedikçe sana asla inanmayacağız! dediğinizde, işte o an siz daha ne oluyor diye çevrenize bakıp dururken ceza yıldırımı sizi yakalamıştı.” (Bakara 55)

İnandırmakla Yükümlü Değiliz

Ateizm ve Deizm kokan inkâr içerikli sorulardan bize yöneltilen bazılarını kısaca cevaplandırdık. Şüphe karanlıkları içinde bocalayanlar için ışık tutucu ise de birilerini tatmin etmeyebilir. Bizim için mesele değil. Çünkü bizim inandırma şeklinde bir görevimiz yoktur, gücümüz ölçüsünde aklî/ilmî ölçüler ve güzel öğütlerle tebliğ görevimiz vardır.

Sorgulayıp cezalandıracak ve mükâfatlandıracak olan yalnızca Allah’tır.

Sözü Rabbimize bırakalım:

“ Ey Peygamber, ey yükümlü insan! İnsanları hidayete erdirmek/İslamî çizgiye getirmek senin görevin de haddin de değil, zira yalnızca Allah, dileyeni-dilediğini hidayete erdirir.

Ve yalnız Allah’ın rızasını kazanmak için harcamanız şartıyla, başkalarına her ne iyilik yaparsanız bu kendi yararınızadır. Yapacağınız her iyiliğin karşılığı size tam olarak verilecek ve armağanlarınızda eksikliğe uğratılmayacaksınız.” (Bakara 272)

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.