islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5227
EURO
34,8378
ALTIN
2.427,14
BIST
9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İngiltere’de tesettürlü Müslüman futbol hakemi

İngiltere’de tesettürlü Müslüman futbol hakemi
Mirat Haber Ajansı

26 yaşındaki Somali doğumlu Jawahir “JJ” Roble, İngiltere’nin başörtüsü takan ilk kadın futbol hakemi oldu. Roble, haftanın yedi günü antrenman yapıyor ve zamanını yerel kadınlar için koşu, halter ve koşu fitness dersleri arasında bölüyor. Ayrıca futbol maçlarını incelemek ve hakemlerin kendilerini nasıl konumlandırdıklarını, uyanık kalmalarını ve oyunu kontrol etmeyi öğrenmek için zamanını harcıyor. Şu anda yarı profesyonel düzeyde hakemlik yapıyor, ancak gözü İngiliz futbolunun üst kademelerinde.

Jawahir’in (Cevahir) iddialı kariyer hedefleri ve kararlı tavrı göreni aldatmasın. Onun İngiliz futbolunun erkek egemen dünyasındaki yolculuğu göründüğünden çok daha zor oldu. Örneğin yakın zamana kadar, Roble’un ebeveynleri kesinlikle muhafazakar kültürel görüşlere sahip kişiler olarak başörtülü bir Müslüman olarak kızlarının futbol oynamaması gerektiğini düşünüyorlardı.

Jawahir Roble, ailesinin 2004’te İngiltere’ye taşındıktan sonra futboldan kurtulacağını düşündüğünü ve belki de umduğunu söylüyor. Londra’da bir zamanlar İngiliz futbolunun ezici dünyası Somalili gençleri korkutabilirdi. Ya da sporda siyahi, Müslüman ya da kadın temsilinin olmaması onu korkutabilirdi. Bununla birlikte, Jawahir bu faktörleri onu futbol hakemliği alanında bir kariyere doğru ittiğine inanıyor ve mevcut temsil eksikliğinin onu endişelendirmediği, ancak ileriye götürdüğü konusunda ısrar ediyor.

Ailesi futbol oynamaktan men etti

Roble’un ailesi onu futbol oynamayı bırakmaya zorladı. O da futbolla bağlantıda kalmanın yegane yolu olarak koçluğa döndü ve hızlı bir şekilde 2. seviye eğitmen olarak sertifika aldı. Aylar sonra, Roble ilk kez bir maça hakemlik yapmaya davet edildi ve o zamandan beri bu işe devam ettiğini söylüyor. Yavaş ama emin adımlarla arkadaşlarının ve akrabalarının kabulünü, saygısını ve hayranlığını kazanmayı başardı ve Müslüman kadınların futbol oynaması, koçluk yapması ve hakemlik yapması fikrini normalleştirmek için çalışmaya başladı. Futbol, Jawahir’in ​​İngilizceyi hala akıcı bir şekilde konuşamadığı dönemlerde, Londra’daki sınıf arkadaşlarıyla kolay bağ kurmasını ve iletişim kurmasını sağlayan bir araçtı. Londra’da fitness okulu seansları da düzenleyen Roble, diğer kızları spora katılmaya ve 18 yaşından sonra da oynamaya devam etmeye teşvik etmek için kendi hikayesini kullanıyor. Somali’de gençken futbola aşık olduğu zamanlara giden hikayesini anlatıyor.

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.