islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4790
EURO
34,9300
ALTIN
2.435,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İran füze tatbikatında yeni helikopter gemisi sergiledi

İran füze tatbikatında yeni helikopter gemisi sergiledi
Mirat Haber Ajansı

İran donanması, bir deniz füzesi tatbikatı sırasında ülkenin en büyük askeri gemisini, filosuna resmen dâhil etti. Beş helikoptere kadar taşıyabildiği söylenen yerli üretim ileri üs gemisi IRIS Makran, füze atma kabiliyetine sahip başka bir gemiyle beraber donanmaya katıldı. Daha önce bir petrol tankeri olan 228 metre uzunluğundaki savaş gemisi, lojistik destek sağlamak, arama kurtarma görevlerini yürütmek, özel kuvvetler konuşlandırmak, malzemeleri ikmal etmek ve nakletmek, tıbbi yardım sunmak ve hızlı tekneler için bir üs görevi görmek üzere yeniden tasarlandı.

Amerika’ya karşı güç gösterisi mi?

Umman Denizi’nde yürütülen iki günlük tatbikat sırasında gemiler, denizde karadan yüzeye seyir füzeleri ateşleyecek, denizaltılardan gelen füzeleri test edecek, özel kuvvet operasyonları gerçekleştirecek ve insansız hava araçlarını konuşlandıracak. İran ordusu ayrıca, ilk insansız hava aracı tatbikatını bu ayın başlarında gerçekleştirdi ve burada yüzlerce yerel yapım insansız hava aracını (İHA) sergiledi ve test etti. Tatbikatın sözcülüğünü yapan Amiral Hamza Ali Kevyani, bu tatbikatı düzenleyerek düşmanın potansiyel tehditlerine zamanında yanıt verme yeteneklerini değerlendirebileceklerini ve zayıflıklarını ele alarak ve güçlü yönlerini artırarak askeri performans yükseltmesini hedeflediklerini belirtti. Geçen hafta, İslam Devrim Muhafızları, devasa bir yeraltı füze üssünü ortaya çıkardı ve Basra Körfezi kıyısı boyunca bu türden çok sayıda üsten biri olduğunu bildirdi.

Bölgesel gerginlik denizlerde yoğunlaşıyor

ABD ve bölgesel müttefikleri, özellikle Suudi Arabistan ve İsrail, İran’ın füze programını bir güvenlik tehdidi olarak görüyorlar ve Tahran’ın uzun menzilli füzelerini nükleer savaş başlıkları taşımak için kullanabileceğinden korkuyorlar. Askeri güç gösterisi, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’dan ayrılmaya hazırlandığı günlerden önce ABD ile devam eden gerginlik sırasında gelişti. Trump yönetimi, son iki ayda Ortadoğu’ya dört kez nükleer yetenekli stratejik bombardıman uçakları uçurdu. Trump’ın Tahran’ın nükleer programını engelleyen 2015 nükleer anlaşmasından çekildiği 2018’den bu yana iki ülke arasındaki gerilim yüksek. O zamandan beri ABD, İran ekonomisini felç eden sert yaptırımlar almaya devam etti. Yeni Başkan Joe Biden ise gerilimleri azaltma ve nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma sözü verdi.

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.