islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İran hava kirliliği ve elektrik kesintileri kriptopara madenciliğiyle kötüleşiyor

İran hava kirliliği ve elektrik kesintileri kriptopara madenciliğiyle kötüleşiyor
Mirat Haber Ajansı

İran’ın her yanındaki şehirler, kalın zehirli duman katmanları altında kaldı. Isınma ve elektrik enerjisi emici kripto para madenciliği yüzünden düşük kaliteli yakıt kullanılması ülkenin zorluklarını derinleştirerek elektrik kesintilerini ortaya çıkarıyor.  Ülkenin en çok okunan gazetesi olan Tahran’ın Hemşehri gazetesi, çarşamba günü dumanla kaplı başkentin fotoğrafı üzerine “Dumanda Yaşanan 20 Gün” manşetini yayınladı. Elektrik santralleri, elektrik üretmek için düşük kaliteli akaryakıt yakmaya geçmek zorunda, çünkü yüksek düzeyde iç tüketim doğalgaz kıtlığına yol açtı.

Petrol Bakanı Bijan Namdar Zengene, bu hafta başlarında İran’ın elektrik santrallerinden herhangi birinin elektrik üretmek için akaryakıt kullandığını yalanladı. Diğer santraller kapandı ve başkent Tahran da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerde kesintilere neden oldu. Oradaki yetkililer Çarşamba günü, kirlilik seviyelerinin tehlikeli hale geldiğini söylediler. Gaz, İran’daki evlerin çoğunu ısıtmada kullanıldığı için azaldı ve bu kış hava özellikle soğuktu. İnsanlar koronavirüs enfeksiyonundan kaçınmak için evde kaldıkça ev kullanımında ki gaz tüketimi artarken ve toplu taşımadan kaçındıkça özel araçlarla seyahatler de arttı.

Hükümet yetkilileri, elektrik kesintilerin, işlemlerin meşruiyetini doğrulamak ve dijital para birimleri oluşturmak için yüksek güçlü bilgisayar bankalarını kullanan Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin madenciliği ile daha da arttığını söyledi.

İran’ı küresel finans kurumlarından ayıran ABD yaptırımları, dünyadaki en ucuz elektriğin bir kısmına sahip olan İran İslam Cumhuriyeti’nde kripto para madenciliğinde bir artışa neden oldu. Merkezi Elektrik Arzı İdaresi genel müdürü, elektrik şebekesindeki gerginliklerin hükümetin yasadışı madencilik faaliyetlerini durdurmaya başlamasına neden olduğunu ve  6.000 madencilik makinesine son zamanlarda el konduğunu söyledi. Ülkenin elektrik endüstrisinin sözcüsü, devlet televizyonundaki kapanmalardan dolayı özür diledi ve Bitcoin madencilerine ve endüstrisine sağlanan güç kaynaklarının yerel ihtiyaçları karşılamak için sınırlandırıldığını söyledi. Ağır kirlilik ve elektrik kesintileri, ülkenin Covid-19 ile de mücadele ettiği bir döneme denk geldi. Başkentteki sağlık yetkilileri, yüksek kirliliğin İran’da Ortadoğu’daki diğer tüm ülkelerden daha fazla ölüme neden olan pandeminin etkilerini şiddetlendireceği konusunda uyardı. Tahran’ın koronavirüs görev gücü başkanı, yetkilileri, yüksek düzeydeki tıkanıklığı hafifletmek için şehri birkaç gün süreyle tamamen kapatmaya çağırdı. COVİD-19 hastalarının, artan hastaneye yatışlarıyla, doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.