islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5843
EURO
34,9071
ALTIN
2.435,54
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

İran, Irak’ı Kan Gölüne Çevirmeyi Planlıyor

İran, Irak’ı Kan Gölüne Çevirmeyi Planlıyor

Irak’ta yapılan parlamento seçimlerini ezici bir çoğunlukla kazanan bağımsız Şii hareketi olan Mukteda Es-Sadr Hareketine karşı İran kontrolündeki şii Fetih Koalisyonu provokasyonlara başladı. Mukteda Es-Sadr, son uyarısını yaptı

Sadr Hareketi’nin lideri Mukteda es-Sadr, Sadr Hareketi’nin bloklar ve partiler arasında en fazla sandalyeyi (73 sandalye) kazandığı parlamento seçimlerinin sonuçlarına yapılan bölgesel müdahaleleri kınadığını bir kez daha belirtti. İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi destekli Fetih Koalisyonu da dahil olmak üzere seçimlerde kaybeden ‘Koordinasyon Çerçevesi’ grupları ise, Seçim Komisyonu tarafından yapılan bazı sandıkları elle sayma işlemlerine yönelik eleştirilerini sürdürdüler.

Sadr dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tarafımıza Irak’taki seçim meselesine bölgesel müdahaleler yapıldığı ve Irak ve halkına büyük zarar veren dış çıkarlar adına siyasi blok ve partilere baskılar olduğuna dair teyit edilmiş haberler geliyor. Bu yönde açık müdahalesi olan tüm ülkeleri derhal bundan vazgeçmeye davet ediyorum. Onlarla diyaloga girmeyi ben reddettim, bu yüzden bloklar onlara başvurmamalı ve iç işlerimize karıştırmamalıdır. Biz Iraklıyız. Sorunlarımızı sadece kendi aramızda çözeriz. Aksi takdirde onların müdahalesi Irak’a, halkına, bağımsızlığına, prestijine ve egemenliğine hakaret olur” ifadelerini kullandı.

Sadr’ın paylaşımında kastettiği bölge ülkeleri konusunda yerel gözlemcilerin görüşleri farklıydı. Nitekim bazıları, özellikle Tahran’ın Irak’taki müttefiklerinin kaybettikleri seçimlerin sonuçlarına itiraz ettiği göz önüne alınırsa, Sadr’ın yıllardır Irak’ın iç işlerine bariz bir şekilde karışmasıyla tanınan İran’dan bahsettiğini düşünüyor. Bazıları ise Sadr’ın bölge ülkelerinin diktelerine göre hükümeti kurmakla görevli olan en büyük bloğu oluşturmak için mücadele eden yerel siyasi güçleri kastettiğini düşünüyor.

Seçim sonuçlarını reddeden ve ‘Koordinasyon Çerçevesi’nin altında toplanan Şii güçler de dün bir açıklama yaptılar. Açıklamalarında Seçim Komisyonu’nun yasallığının sorgulandığı sandıklarda yaptığı elle sayım ve tasnif konusundaki şüphelerini bir kez daha dile getirdiler. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Vatandaşların oylarını koruyup bunlara karşı ihmalkar olmamaya gösterdiğimiz özen ve itirazların değerlendirilmesinde ve el ile sayma ve tasnif işlemlerinde yasal prosedürlerin takibi hususunda tavrımızı sürdürmemiz sayesinde, Seçim Komisyonu’nun itiraz sırasında elektronik ölçütler yerine elle sayım sonucunun kabul edilmesi gerektiğini ifade eden seçim yasasına aykırı davranarak elle sayım yapma ve tasnif için belirlediği prosedürlerde, elle saymada görsel ölçütlerden ziyade elektronik ölçütleri benimseyerek içeriğin sürecini boşalttığını fark ettik. Seçim Komisyonu 700 binden fazla okunmamış oy pusulası olduğunu duyurmasıyla birlikte makine tarafından okunmayan binlerce oy pusulasına rağmen yüzde yüz uygunluk sonucunu açıkladı! Bu da kasıtlı bir şekilde seçmenlerin iradesinin hiçe sayılmaya devam edildiğinin bir göstergesidir. Bu uygulamaları ve sonuçlarını reddettiğimizi vurgulayarak yargıyı yapılan tüm itirazları objektif olarak değerlendirmeye, seçmenlerin sesi olan yüzbinlerce oyun kasıtlı bir şekilde heder edilmesine son vermeye ve objektif kriterlere göre kapsamlı bir şekilde elle sayım ve tasnif yapmaya çağırıyoruz.”

Dün Asaib Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays el-Hazali’nin hedefinde Seçim Komisyonu ve yaptığı sayma ve tasnif işlemleri vardı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Elle sayım ve tasnif gerekli bir prosedür. Sadece hataları değil, kesinlikle felaketleri de ortaya çıkaracaktır. Ancak bunun şartlarından biri elle sayımın, elektronik sayıma ihanet eden kişiye emanet edilmemesidir” ifadelerini kullandı.

Önceki seçimlerde 15 sandalye elde ettikten sonra son seçimlerde 3-4 sandalye kazanarak ağır bir yenilgiye uğrayan Asaib, Fetih Koalisyonu içindeki gruplar arasında yer alıyor.

Diğer taraftan dün açıklama yapan Seçim Komisyonu, Irak’taki seçim merkezlerinin yüzde 25’ini temsil eden ve 14 binden fazla merkezi kapsayan sayım ve tasnif işlemlerinde şu ana kadar sonuçlarda herhangi bir değişiklik veya sahtekarlık yapıldığına dair bir kanıt bulamadıklarını vurguladı.

Seçim Komisyonu’nu medya ekibi görevlisi Imad Cemil Muhsin yaptığı basın açıklamasında, “Seçim süreci sona erdikten sonra süreçten hiçbir şekilde kuşku duyulmadı ve kimse ihlallerden söz etmedi. Ancak ön sonuçların ortaya çıkmasından sonra, sonuçlardan etkilenen partilerin seçim sürecine ilişkin itirazları ve şüpheleri ortaya çıktı. Komisyon, Irak’taki tüm seçim merkezlerinin yüzde 25’ine tekabül eden 14 bin 621 seçim merkezinde sayım ve tasnif işlemlerini tamamladı ve hiçbir sahtekarlığa rastlanmadı” dedi.

Seçim Komisyonu dün seçim sonuçlarına karşı çıkan blokların ve partilerin yaptığı itiraz ve şikayetlere dayanarak altı ilde yeniden sayım ve elle sayıma başladı. Komisyon yaptığı açıklamada “Bağdat’taki ekiplerimiz bugün (pazar) elle yeniden sayıma başladı ve Erbil, Kerbela, Kerkük, Anbar, Musenna ve Kadisiye illerinde bir dizi seçim merkezindeki sandıkları açtı. Sayım ve tasnif işlemleri, uluslararası ve yerel gözlemciler ile itiraz eden blokların gözlemcilerinin huzurunda gerçekleştiriliyor. Sayım ve tasnif işlemlerinin öğleden sonra tamamlanması umuluyor” ifadelerini kullandı.

Komisyonun Basra ve Zikar illerinde sayım ve tasnif çalışmalarına bugün (pazartesi) devam etmesi bekleniyor. Böylece seçim sonuçlarına itirazların yapıldığı tüm illerde sayım ve tasnif işlemleri tamamlanmış olacak.

Kaynak: Şark ul Esvat

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.