islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0366
EURO
37,6806
ALTIN
2.724,73
BIST
9.785,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Yağmurlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C

İran Nükleer Enerji ve Silahlarda Kullanılan Santrifüjleri Yerin 12 Kat Altına Taşıdı

İran Nükleer Enerji ve Silahlarda Kullanılan Santrifüjleri Yerin 12 Kat Altına Taşıdı

Mirat Haber Ajansı

İran, bir nükleer santral ve zenginleştirme sahasından aldığı bir dizi gelişmiş santrifüjü yer altı tesisine taşıdı. Uranyumu saflaştırarak hem yakıt hem de bombada kullanılabilir hale getirmeyi sağlayan hızlı döndürme cihazı olan santrifüjler, beş yıl önce kararlaştırılan nükleer anlaşmanın ihlali gibi görünüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından dün yayınlanan bir raporda, İran’ın 21 Ekim’de İsfahan’daki Natanz nükleer tesisinden santrifüjleri hava bombardımanına dayanacak şekilde inşa edilmiş bir yeraltı sahasına taşıdığı görüldü. Hareket, Temmuz ayında Natanz fabrikasında meydana gelen ve İran’ın sabotaj yapmak için İsrail’in geride kaldığından şüphelendiği bir patlamanın ardından geldi.

İran’ın hamlesi, düşük zenginleştirilmiş uranyum stokunun, 2015 İran nükleer anlaşmasında kararlaştırılan 202,8 kg sınırından 12 kat daha yüksek olan 2,4 tona çıkması anlamına geliyor. ABD, İngiltere ve Fransa’nın yaptığı anlaşma, Almanya, Çin ve Rusya’nın imzacıları, İran’ın, Batı’nın ülkeden yaptırımları kaldırması karşılığında zenginleştirilmiş uranyum ve gaz santrifüj stoklarını büyük ölçüde sınırlamayı ve azaltmayı kabul etmesini sağlamıştı. Bununla birlikte, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de anlaşmadan çekilmesinin ardından, İran önce üzerinde anlaşılan şartlara bağlı kalmaya devam edeceği konusunda ısrar etti, ancak daha sonra geçen yıl zenginleştirilmiş uranyumu artırmaya ve buna misilleme olarak santrifüjler geliştirmeye karar verdi. anlaşmanın sonuçları. İran’ın anlaşmanın şartlarını yeniden ihlal etmesine rağmen, IAEA geçen ay İslam Cumhuriyeti’nin nükleer bomba yapacak kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olmadığına dair güvence verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.