islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2743
EURO
34,6310
ALTIN
2.413,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

İSLAM VE YAKIN TARİHİMİZLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İSLAM VE YAKIN TARİHİMİZLE İLGİLİ AÇIKLAMA
11 Eylül 2023 10:51
A+
A-

Mirat haberin çizgisi İslam’dır. Ancak İslam’ı oluşturan  Kurân ve Sünnet’i anlama ve hükümler çıkarmada mezheplerimiz ve aynı mezhebin müçtehitleri arasında  farklılıklar olmuştur.

Ana çizginin korunması halinde günümüzde de farklı anlayışlar olacaktır. Biz bunu problem edinmiyoruz.

YAKIN TARİH

Yakın tarihin değerlendirilmesinde  de farklılıklarımız görülmektedir.

Biz tamamına katılmadığımız ve yanlış olmaktan çok eksik bulduğumuz görüşleri seslendiren yazıları da yayınlıyoruz. Bunun bir sebebi görüşlere saygımız, diğer bir sebebi güvendiğimiz yazarlarımızın yazılarını, son anda  gönderilmesi sebebiyle yayınlamadan okuyamayışımızdır. Okuyup eksik bulsak bile, acaba biz yanılmış olamaz mıyız diye yazarımız lehine yayın kararı alışımızdır.

MUHSİN İLYAS SUBAŞI

Muhsin İlyas Subaşı üstadımızın  Kur’ân Medeniyeti ve Atatürk başlıklı son yazısı lehine ve aleyhine telefonlar aldık. Yazı, haftalık bir köşe yazısıdır, eksik görülebilir. Üstadımız veya bir başka yazarımız tamamlayabilir. Kaldı ki bu konuda inancımız ve görüşümüzü yansıtan  yeter sayıda yayınlanmış makalemiz de var.

Yazıda geçtiği üzere İslam karşıtı Esat Bozkurt ve Fethi bey kafası var ve yaygın, ama henüz eylem yok. Dikkatten kaçırdığımız asıl değişim ve karşıtlık  Lozan antlaşmasının  1 Ağustos 1923’de Büyük Millet Meclisi’nde kabulü ve 65  gün sonra İstanbul’dan işgalin kaldırılmasından sonra. İşgal niçin kaldırıldı?

Aslında 1923’e kadar yapılanlarda genel kabul var.

Problem Mustafa’nın atılıp Kemal’in Kamâl’e çevrilme sürecini de  içeren dönemde  yapılan deistçe söylemler,  yazılar eylemlerde. Ve çok çok daha da önemlisi  İslam’ı, tarihimizi ve kültürümüzü red eden  batı kökenli tercüme yasalara dayalı devrimlerde, ki bu devrimler halen iktidarda ve ülkemizi  bir asırdır yönetiyor.

5816 KALDIRILMADIKÇA

“5816 kaldırılmadıkça ve devletçe de desteklenecek bir yakın tarih çalışması yapılmadıkça gerçekler ortaya çıkarılamaz,” diyeceğiz ama çuvala sığdırılamaz devrimleri ne yapacağız?

Biz çocuksu bir anlayışla ne dediler diye örneğin  Kamâl Atatürk ve Kazım Karabekir’in söylevleri ve söylemlerine mi, yoksa halkımıza sorulmadan diktatörce ve tehditle  yapılan ve hâlâ iktidarda ve de muktedir olan  devrimlere mi bakacağız?

Varabildiğimiz sonuç şudur ki yapılan her şey, Osmanlı’ının son döneminde senaryolaştırılmış, birileri de aldığı iç ve dış destekle ama zeka ve kabadayılıkla sahneye koymuştur.

İlahi kader de böyle işlemiyor, Rabbimiz de şöyle buyurmuyor mu?

“Nice ülkeler var ki, zulüm ve haksızlık yaptıkları hâlde, onları hemen helâk etmedim. Aksine, akıllarını başlarına almaları için kendilerine mühlet verdim, fakat günü gelince de şiddetli bir azapla onları yakalayıverdim. Unutmayın, eninde sonunda dönüş Banadır.” (Hac 22/48)

Altı asırlık bir Devlet  bir  avuç kişinin eliyle kökten değiştirilemezdi. Allah, verdiği kadri bilenemeyen nimetini geri aldı ve olanlar da oldu:

“İşte zalimlerin cezası budur. Ve bu cezanın sebebi yalnızca kendileridir. Çünkü kıyamete kadar değişmeyecek ilâhî yasalar uyarınca, bir toplum kendi iç dünyasındaki güzel ahlâk ve meziyetleri bozup değiştirmediği sürece, Allah onlara vermiş olduğu nimetleri değiştirecek değildir. Ve çünkü Allah, her şeyi işitendir, bilendir. Sonsuz ilim ve hikmeti gereğince, hiç kimseye hak etmediği karşılığı vermez.” (Enfal 8/53)

 

 

ETİKETLER: Atatürk, islam, Manşet