islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İsrail Savunma Bakanı Gantz Netanyahu’yla olan koalisyonu bozuyor

İsrail Savunma Bakanı Gantz Netanyahu’yla olan koalisyonu bozuyor

Mirat Haber Ajansı

İsrail Mavi Beyaz partisi başkanı ve Savunma Bakanı Beni Gantz dün yaptığı açıklamada, partisinin parlamentoyu feshetme amaçlı muhalefet tasarısını oylayacağını söyledi. Bibi lakaplı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ortağı, iki yıldan kısa bir süre içinde dördüncü bir seçimi zorlayabilecek bir hamle yaptı. Gantz’ın merkezci Mavi Beyaz partisi şu anda Netanyahu’nun sağcı Likud’unun liderliğindeki istikrarsız bir koalisyonun kilit ortağı. Siyonist devletteki bu koalisyon, ancak Netanyahu ile Gantz arasında çetin çetin seçimlerin net bir galip getirememesinden sonra kuruldu ve en başından beri iç çatışmalar ve suçlamalarla boğuştu. Savunma bakanı olarak görev yapan eski genelkurmay başkanı olan Gantz, Netanyahu’nun bütçe teklifini desteklemeyi reddetmesinin, başbakanın İsrail’i sandık başına geri götürmek istediğini açıkça gösterdiğini söyledi. Ancak muhalefet destekli bir tedbirle ilgili bu günkü oylama başlangıç ​​niteliğinde. Başarılı olursa, yeni bir seçim çağrısı yapılmadan önce en az iki ek başarılı Knesset oylaması gerekecek.

Gantz konuşmadan kısa bir süre önce Netanyahu, Twitter’da Gantz’ı tedbire karşı oy kullanmaya çağırdığı bir video yayınladı. Nisan ayında kararlaştırılan Netanyahu-Gantz birlik hükümeti, kısmen, tarihindeki en kötü siyasi krizin ardından ve koronavirüs salgını hız kazandıkça İsrail’e umutsuzca ihtiyaç duyulan istikrarı sağlamayı amaçlıyordu. Netanyahu, Kasım 2021’de Gantz’ın devralmasıyla üç yıllık anlaşmanın ilk yarısında başbakan olarak görev yapacaktı. Anlaşma, koalisyonun çöküşünü otomatik olarak tetikleyecek, bütçeyi geçememe gibi birkaç hüküm içeriyordu. Netanyahu’yu kişisel nedenlerle görüşmeleri ertelemekle suçlayan Gantz, görünüşe göre bu kadar uzun süre beklemek istemiyor. Netanyahu dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve rüşvet kabul etmekle suçlanıyor. Kendisi ve ailesiyle ilgili olumlu haberler karşılığında zengin medya figürlerine iyilik teklif etmekle suçlandığı bir dizi skandal, üç aydan fazla bir süredir ikametgahı önünde yeniden yerleşim çağrılarına ve düzenli protestolara neden oluyor. Duruşmanın, bir dizi tanığın ifade vermesinin planlandığı Şubat ayında hız kazanması bekleniyor. Kamuoyu yoklamaları, Netanyahu’nun Likud partisinin bir sonraki seçimde de parlamentodaki en büyük parti olarak ancak şu anda sahip olduğundan çok daha az sandalyeyle ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.