islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

İsrail’in Şam Havaalanına Düzenlediği Saldırıda 4 Kişi Öldü

İsrail’in Şam Havaalanına Düzenlediği Saldırıda 4 Kişi Öldü
4 Ocak 2023 16:45
A+
A-

10 Haziran’da Şam Uluslararası Havalimanı’nı vuran İsrail hava saldırıları, altyapı ve pistlerde önemli hasara neden olmuş. Tadilatların ardından iki hafta sonra yeniden açıldı.

BEYRUT: Bir insan hakları gözlemcisine göre, İsrail ordusu Pazartesi günü Şam Uluslararası Havalimanı’na bir füze saldırısı düzenledi ve ikisi Suriye askeri de dahil olmak üzere dört kişiyi öldürdü.

İran destekli silahlı grupların ve Lübnanlı Hizbullah savaşçılarının bulunduğu Şam havaalanı, yedi aydan kısa bir süre içinde ikinci kez İsrail tarafından vuruldu.

Suriye devlet haber ajansı SANA’ya göre, sabaha karşı 2:00 (2300 GMT) civarında meydana gelen saldırı, ülkenin ana havalimanını hizmet dışı bıraktı.

SANA’ya konuşan bir askeri kaynak, İsrail’in “Şam Uluslararası Havaalanı ve çevresini hedef alan füze yağmuru” ile saldırı düzenlediğini ve iki Suriye askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Ancak Suriye’de geniş bir kaynak ağı olan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sabahın erken saatlerinde düzenlenen saldırıda toplam dört kişinin öldüğünü söyledi.

Gözlemevi başkanı Rami Abdul Rahman AFP’ye verdiği demeçte, İsrail saldırısında “ikisi Suriye askeri olmak üzere dört savaşçı öldürüldü”.

Abdul Rahman, füzelerin “havaalanı ve çevresindeki bir silah deposu da dahil olmak üzere Hizbullah ve İran yanlısı gruplara yönelik mevzileri” de vurduğunu söyledi.

İddialara göre 2011’de Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail, komşusuna yüzlerce hava saldırısı düzenleyerek hükümet birliklerinin yanı sıra İran destekli müttefik güçleri ve Lübnan’ın Şii militan grubu Hizbullah’tan savaşçıları hedef aldı.

İsrail, saldırılarıyla ilgili belirli raporlar hakkında nadiren yorum yapsa da, İran’ın Suriye’de bir dayanak kazanmasına izin vermeyeceğini defalarca söyledi.

Pazartesi günkü saldırı, İsrail Savunma Kuvvetleri Operasyon Müdürlüğü başkanı Tümgeneral Oded Basiuk’un ordunun 2023 için operasyonel görünümünü sunmasından günler sonra geldi.

Basiuk’un sunumuyla ilgili olarak IDF’den yapılan tweet’lerde, “Suriye’deki hareket tarzımızın, sürekli ve ısrarlı askeri harekâtın tüm bölgeyi şekillendirmeye ve etkilemeye nasıl yol açtığının bir örneği olduğunu görüyoruz.”

“Suriye’de Hizbullah 2.0’ı kabul etmeyeceğiz.”

Havaalanı, Şam’ın güneyinde, aralarında Hizbullah’ın da bulunduğu İran destekli grupların düzenli olarak faaliyet gösterdiği bir bölgede bulunuyor.

Havaalanı en son Haziran 2022’de hizmet dışı kalmıştı – yine bir İsrail füze saldırısından sonra.

Pist, kontrol kulesi, üç hangar, depolar ve resepsiyon odaları bu saldırıda ağır hasar gördü – havaalanının yaklaşık iki hafta süreyle kapanmasına ve uçuşların askıya alınmasına neden oldu.

Gözlemevi, Pazartesi günkü saldırıda olduğu gibi, saldırıların İran ve Hizbullah tarafından silah deposu olarak kullanılan yakınlardaki depoları hedef aldığını söyledi.

Suriye’deki çatışma, barışçıl protestoların acımasızca bastırılmasıyla başladı ve tırmanarak yabancı güçleri ve küresel savaşçıları kendine çekti.

Yaklaşık yarım milyon insan öldürüldü ve çatışmalar, ülkenin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yarısını evlerini terk etmeye zorladı.

Son üç yılda düşmanlıklar büyük ölçüde azalmış olsa da, zaman zaman ara sıra çatışmalar çıkıyor ve esasen ülkenin doğusunda olmak üzere savaşlar devam ediyor.

2022’de Suriye, çatışmanın on yıldan uzun bir süre önce başlamasından bu yana yıllık en düşük ölü sayısını yaşadı.

Gözlemevi tarafından derlenen rakamlara göre, 2022’de Suriye’deki savaşta en az 3.825 kişi öldü – bir önceki yıl 3.882 kişi ölmüştü.

Gözlemevi, 2022’de öldürülenler arasında 321’i çocuk olmak üzere 1.627 sivilin olduğunu söyledi.

Ayşe Betül Güven

Kaynak: https://www.arabnews.com/node/2225396/middle-east

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.