islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsrail’in Suriye’ye Saldırıları

İsrail’in Suriye’ye Saldırıları
3 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Sadece geçen yıl, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları en az 44 kişinin ölümüne neden olup 50’den fazla kişiyi yaralamıştır.

İsrail Pazar günü komşusundan kendisine atılan roketlere karşılık verdiğini söyleyerek Suriye’ye saldırmıştır.

İsrail daha önce ortak sınırları boyunca Suriye’ye havadan saldırmış ve İran ordusuna ait olduğunu söylediği hedefleri vurmuştu. İsrail güçleri bu tür yüzlerce saldırı gerçekleştirmiş, ancak bunları nadiren kabul etmiştir.

Sadece geçen yıl, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları en az 44 kişinin ölümüne neden olup 50’den fazla kişiyi yaralamıştır.

Son dönemde İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınlar nedeniyle gerilim artmaktadır. Pazar günü ise İsrail, Gazze, Lübnan, işgal altındaki Doğu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria gibi farklı bölgelerde artan düşmanca faaliyetleriyle dikkat çekmektedir. Bu olaylar arasında top atışları ve insansız hava araçları saldırısı da yer almaktadır.

İsrail’in geçen yıl Suriye’ye düzenlediği saldırıların zaman çizelgesi aşağıdadır:

9 Nisan 2023

İsrail Suriye’den gelen roket ateşine yanıt olarak Suriye’ye saldırmıştır ve çeşitli şiddet olayları gerçekleştirmiştir. Bu şiddet olayları arasında İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınlar yer almaktadır. İsrail, bölgedeki çatışmaların artması nedeniyle Gazze, Lübnan, Doğu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria dâhil birçok bölgede şiddet eylemleri gerçekleştirmektedir.

8 Nisan 2023

İsrail, Suriye’nin batısındaki Hama vilayetindeki Masyaf kentine saldırılar başlatmıştır. Saldırı görünüşte İranlıların yoğun olduğu bir bölgeyi hedef almıştır.

4 Nisan 2023

İsrail hava saldırısı, başkent Şam’da iki sivili öldürmüştür ve bölgeye hasar verdiği bildirilmiştir. Öncesinde Şam’ı ve merkezi Humus vilayetini vuran İsrail bu hafta tam 4 defa Suriye’ye saldırmıştır.

2 Nisan 2023

İsrail, Humus’ta hava saldırıları başlatmış ve beş askeri yaralamıştır, fakat Suriye hava savunması bazı saldırıları engellemiştir.

31 Mart 2023

İslam Devrim Muhafızları Birliği’ne (IRGC) bağlı iki askeri danışman bir saldırıda öldürülmüştür. İran dışişleri bakanlığı, ikilinin İsrail tarafından desteklenen “terörizme” karşı savaşırken öldüğünü bildirmiştir.

30 Mart 2023

İsrail’in Şam bölgesinde düzenlediği ve maddi hasara da yol açan hava saldırılarında iki asker yaralanmıştır. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nden fırlatılan füzelerin bir kısmı Suriye hava savunması tarafından düşürülmüştür.

22 Mart 2023

İsrail saldırısı Suriye’nin Halep havaalanını vurarak maddi hasara neden olmuştur. Havaalanı, 6 Şubat’ta Suriye ve Türkiye’yi vuran 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından ülkeye insani yardımın kanalize edilmesinde önemliydi – İsrail, havalimanını Mart ayında tam iki kez vurmuştur.

12 Mart 2023

İsrail’in Suriye’nin orta ve batısına düzenlediği saldırılarında üç Suriye askeri yaralanmıştır. Savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İran yanlısı güçlerin ve bir “bilimsel araştırma merkezinin” bölgede varlığının olduğunu bildirmiştir.

19 Şubat 2023

İsrail’in Suriye’nin başkentine düzenlediği ve konutlara ciddi hasar veren hava saldırılarında beş kişi ölmüş ve 15 kişi yaralanmıştır. Baskınlar sırasında, Şam’ın merkezindeki Kafr Sousa semtinde, İran tesislerinin bulunduğu güvenlik kompleksinin yakınındaki bir bina vurulmuştur.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/4/10/israeli-attacks-on-syria-in-the-past-year-a-timeline

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.