islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2480
EURO
34,6690
ALTIN
2.400,62
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Jewel Changi Havaalanı

Jewel Changi Havaalanı

Mimar: Safdie Architects

Yer: Singapur

Yapım Yılı: 2019

Safdie Architects’in Singapur Changi Havalimanı için tasarladığı Jewel, varolan terminaller arasındaki bağlantıyı yaratmasının yanı sıra yoğun ticari alanlar ve yemyeşil bir park gibi iki farklı işlevli merkezi de birbirine bağlıyor. Changi Havalimanı’nda alanın ruhunu ve kalbini oluşturan bir yeşil cennet yaratan ‘Jewel’, havalimanlarındaki kamusal alan tipolojisini yeniden yorumluyor. Kültür, etkinlik ve doğada olma kavramlarını deneyimlemeyi aynı anda mümkün kılan bu yeni alan, havalimanı gibi kentsel bir fonksiyonu, neşelendirici ve heyecanlı bir mekana dönüştürüyor.

Halkın erişimine açık 135.700 m2’lik merkezde havalimanı bölümleri, iç bahçeler, ticari alanlar, restoranlar ve otel fonksiyonları tek bir çatı altında toplanmış. Terminal 1 ile direk bağlantısı bulunan alana, Terminal 2 ve 3 ile de yaya köprüsü ile ulaşmak mümkün. Yapının tüm ana akslarına konumlandırılmış etkileyici bahçeler ile hangi işlev için orada bulunuyor olursanız olun bahçede bulunma hissiyatını yaşamış oluyorsunuz.

Jewel’in kalbinde ‘Valley Ormanı’ yer alıyor. Bu ormanda yürüyüş yolları, şelaleler ve dinlenme alanları deneyimlenebiliyor. Valley Ormanı’nı eşsiz kılan en önemli özelliklerinden biri de 7 kat yüksekliğindeki kubbesinden akan muhteşem yağmur şelalesi. Şelale maksimum debide aktığında su hacmi dakikada 10.000 galonlara kadar çıkabiliyor. Su ögesi içerdeki peyzajın soğutulmasına da katkıda bulunuyor. Binanın çevresinden yeniden kullanılmak üzere önemli miktarda yağmur suyu hasadı yapılmakta.

İç Mekandaki Şelale
İç Mekandaki Şelale

Jewel’in geometrisi içe doğru halka formunda kubbeleşen bir örtüden geliyor. İç içe geçen strüktürü ve kenarlarda yer alan taşıyıcılarıyla iç mekan neredeyse kolonsuz olarak çözümlenmiş. Bu strüktür sistemi sayesinde iç mekanda büyük bir açık alan oluşurken aynı zamanda da bitkilerin yetişebilmesi için gereken ortamı, güneş ışığını mekana sağlamış olmaktadır. Cephede ve çatıda kullanılan yarı saydam cam kaplama sayesinde de kontrollü güneş ışığı içeri alınırken, havalandırma sistemiyle mekanın hava sirkülasyon sağlanmaktadır.

Jewel

Beşinci seviyede, bahçe alanlarına entegre edilmiş 14.000 m2’lik “Canopy Park” yer alıyor. Bu alanda ağaçların arasında asılı duran ağ yapıları, asma cam tabanlı köprü yürüyüş yolları, bitkili bir çit labirenti bulunmaktadır. Ek özellikler arasında budama sanatı yürüyüşü, bahçecilik gösterileri ve 1.000 kişilik bir etkinlik plazası bulunmaktadır. Jewel sayesinde havalimanı başlı başına bir gezi rotası haline gelmiştir.


Jewel Peyzaj Planı ve Mimari Kesiti

 

ETİKETLER: Singapur
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.