islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6139
EURO
34,8224
ALTIN
2.509,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kahire’de Üç Büyük Liderin Buluşması!

Kahire’de Üç Büyük Liderin Buluşması!
29 Nisan 2022 10:00
A+
A-

Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Pazar günü Kahire’de üç ülkenin liderlerinin üçlü toplantısı sırasında işgal altındaki Doğu Kudüs kentinde tırmanışı her türlü biçimde durdurmak ve sükuneti yeniden tesis etmek için çalışma sözü verdi.

Ürdün Kraliyet mahkemesi ve Mısır cumhurbaşkanlığının açıklamalarına göre Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el Sisi ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Kahire’deki cumhurbaşkanlığı sarayında iftar sofrasında bir araya geldi.

İşgal altındaki Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın avlusunda bu ayın ortasında Gazze’de bir yıl süren savaşın ardından İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir tırmanış korkusunu körükleyen çatışmalar çıktı. Kraliyet Mahkemesinden yapılan açıklamaya göre, üç lider “ülkelerinin Kudüs’teki huzuru yeniden tesis etmek ve ibadetlerin dini ayinlerini engelsiz ve tacizsiz yapabilmeleri için her türlü tırmanışı durdurmak için hertürlü çabayı sarf edeceklerini” düşünüyorlardı. Ayrıca, Kudüs’teki Müslüman ve Hristiyan kutsal yerlerinin korunmasında tarihi Ürdün vesayetinin rolüne saygı gösterilmesinin önemini vurguladılar. Ayrıca, “Filistinli kardeşlerimizin kararlılığını desteklemenin ve Filistin halkının isteklerini gerçekleştirmek ve acılarını hafifletmek için Filistin ulusal otoritesinin rolünü oynamasını sağlamanın” önemini vurguladılar.

 

Ciddi Müzakerelere Dönüş

Üç lider, “İsrail’in barışa ulaşma şansını baltalayan tüm önlemleri durdurması ve Filistin meselesini iki devletli çözüm temelinde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmek için ciddi ve etkili müzakerelere dönecek siyasi bir ufuk bulması” çağrısında bulundu.

Kral Abdullah, ” Aşırılık yanlılarının mübarek Mescid-i Aksa’ya akınları, ibadetçilere yönelik saldırılar, Hristiyanların Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’ne erişimini kısıtlamak ve (Işık Şabat Günü) kutlama yapanların sayısını azaltmak da dahil olmak üzere İsrail ihlallerini” kınadı.

1979’da İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi Mısır, 1994’te Ürdün, 2020’de ise ABD’nin himayesinde imzalanan Abraham anlaşmaları çerçevesinde BAE İsrail ile ilişkileri normalleştirdi.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.