islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5345
EURO
34,9749
ALTIN
2.433,76
BIST
9.803,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kanada: “Ukrayna Uçağını İran Düşürdü”

Kanada: “Ukrayna Uçağını İran Düşürdü”

Mirat Haber Ajansı

Seçim dönemine giren Kanada Başbakanı Justin Trudeau dün yaptığı açıklamada, bütün bulguların İrana ait bir füzenin Çarşamba günü Ukrayna’ya ait bir jet yolcu uçağını düştüğünü ama bunun yanlışlıkla olmuş olabileceğini söyledi. Trudeau, Kanadalı ve müttefik istihbaratın bu davayı desteklediğini söyledi. Nasıl böyle bir sonuca vardığını açıklamayı reddeden başbakan uçağa çarpan şeyin havadan havaya füze olduğuna inandığını paylaştı.  

Trudeau, Kanada başkenti Ottawa’da gazetecilere verdiği demeçte, “müttefiklerimizin istihbaratı olsun kendi istihbaratımız olsun pek çok kaynaktan bilgi aldık. Kanıtlar, uçağın bir İran havadan havaya füzesi tarafından vurulduğuna işaret ediyor. Bu kasıtsız olmuş olabilir,” şeklinde konuştu. Yanlışlıkla da olsa füze saldırılarının uluslararası cezai sonuçları bulunmakta. Daha önce ABD’li yetkililer de bir İran uçaksavar füzesinin jet yolcu uçağını düşürmesinin “büyük olasılıklı” olduğunu söylemişti.

Trudeau “güvenilir ve eksiksiz bir soruşturma” ihtiyacını vurgularken İran’ı, kaza bölgesinde Kanadalı ve uluslararası araştırmacılara erişim izni vermeye çağırdı. İran şimdiye kadar sadece Ukraynalı araştırmacılara izin vermişti. İranlı müfettişler uçağın yanmakta olduğunu ve geri dönmeye çalıştıklarını ancak mürettebatının yardım çağrısı yapmadığını belirten ilk raporu da yayınladı. Rapor olayı bir kaza olarak nitelendirdi. Havayolu felaketleri ile ilgili ayrıntılı inceleme genelde aylar almakta. İran bugüne kadar enkazdan kurtarılan iki kara kutuyu analiz için Amerika veya Kanada’ya göndermeyi reddetti ama Ukraynalı müfettişlerin cihazlara erişebileceğini söyledi.

İddialar olaydan çok sonra, İran’ın düşen uçağın kara kutusunu çatışma içinde olduğu ülke Amerika’nın Boeing firması ile paylaşmayı reddetmesinden sonra ortaya atıldı. Uzmanlar bir şekilde kara kutunun mecburen verilmesini sağlama ve bu şekilde İran’ın bir Amerikan şirketine hesap vermesi sonucunu alma yönelimli olduğu konusunda görüşler ortaya konmakta.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.