islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor
6 Mayıs 2024 10:50
A+
A-

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

İstanbul’un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl sonra ibadete açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan açılış töreninde, caminin Ayasofya modeliyle hizmet vereceği belirtiliyor. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, cami tekrar ziyaretçilere açılacak ve duvarlarındaki tarihi resimler örtülecek. Bu tarihi adım, yerli ve yabancı ziyaretçiler arasında büyük bir heyecanla karşılanıyor.

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

İstanbul’un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, uzun bir bekleyişin ardından ibadete açılıyor. 79 yıl önce müzeye dönüştürülen ve restorasyon çalışmaları kapsamında uzun süre kapalı kalan cami, bugün yeniden ibadete açılacak.

Restorasyonun Son Aşamasına Gelindi

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii, son dört yıldır devam eden titiz bir restorasyon sürecinden geçti. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, cami tekrar ibadete açılacak ve yerli yabancı pek çok kişiye ev sahipliği yapacak.

Ayasofya Modeliyle Yeniden Hizmet Vermeye Hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşecek olan açılış töreninde, Kariye Camii’nin Ayasofya modeliyle hizmet vereceği belirtiliyor. Bu kapsamda, ibadetin gerçekleştirileceği bölümlerde gerekli güvenlik önlemleri alınmış ve caminin duvarlarındaki tarihi resimler örtülmüş durumda. Ayrıca, camiyi ziyaret edecek olan turistlerin rehber eşliğinde gezinti yapabilecekleri özel alanlar belirlendi.

Özgürce İbadetin Müjdesi

Kariye Camii’nin tekrar ibadete açılması, hem yerli halk hem de turistler arasında büyük bir heyecanla karşılanıyor. Caminin açılmasını sabırsızlıkla bekleyen vatandaşlar, bu tarihi anı önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyorlar. Açılış öncesinde camiye akın eden ziyaretçiler, geçmişlerine ve kültürlerine yapılan bu önemli bir adımı coşkuyla kutluyorlar. Artık Kariye Camii’nin kapıları yeniden ibadete açılarak, tarih ve kültür mirasımıza sahip çıkma adına büyük bir adım atılmış olacak.

HABER YORUM

Fetih yadigarı, kılıç hakkı ve Fatihin vakfiyesi Ayasofya gibi, Kariye camii de yıllar önce müzeye çevrilmiş ve öylece kalmış. Bu tarihi eserler şimdi, birer birer ibadete açılıyor. Olması gerekenin olduğunu tekrar edelim ve bu konuda hassasiyet gösteren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve diğer yetkililere  teşekkürlerimizi iletelim..

Şimdi Ayasofya Camii’nde olduğu gibi bu konu hakkında da konuşanlar çıkacak ve “Neden cami oluyor? Müze olarak kalsaydı daha iyi olurdu” kabilinden ahkam keseceklerdir… İşin enteresan yanı şu ki, bunu “Zulüm 1453’de başladı” diyenler, Osmanlıyı her daim fütursuzca karalayanlar yapacaktır.

Hadi kardeşim işinize!

Gözü namazda kulağı ezanda olmayan poposu teharetsiz kişilerin, “Osmanlıyı ecdadım” diyerek seven ve fetih yadigarı bu yerlerde namaz kılmak isteyenler, emin olun sizi zerre kadar alakadar etmez…

Geçenlerde kamuoyunun yakından tanıdığı bir tarihçi, Ayasofya’nın kasvetli bir bina olduğunu orada namaz kılanlara kasvet basacağını falan söyledi… Ayıp etti tabii..

Yahu hocam, sen Ayasofya’da namaz kılma… Ya da namaz kılıyorsanız Sultan Ahmet de  ya da istediğin yer de kıl! Ama Ayasofya’yı fetih ve Fatih yadigarı olarak gören, orada ibadet etmek isteyenlere de  karışma!

Yeter artık! Benim nerede namaz kılacağıma sen karar veremeyeceğin gibi, yanında ki Müjdat Gezen denilen kişi hiç karar veremez…

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.