islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Kazakistan: Laik Müslümanlar Misyoner Kıskacında

Kazakistan: Laik Müslümanlar Misyoner Kıskacında

Mirat Haber Ajansı

2017 yılında Kazakistan Eğitim Bakanlığının başlattığı Laiklik Sonrası Toplumda Dini Dönüşümler adlı bir araştırmada ülkenin 14 bölgesiyle, Almatı ve Nursultan’dan 2.500 kişi üzerinde yapılan bir anketin sonuçlarında, nüfusun yapısını temsil eden cinsiyet, yaş ve etnik kökene dayalı araştırmalara göre, Kazakistanlıların sekizde biri dini arayışta ve din değiştiriyor.

Henüz yüzde 2 kadarı başka bir dine geçti ancak bu resmi bölgeye bağlı olarak farklı olabiliyor. Batı bölgelerinde İslam’dan Ortodoksluğa dönüşüm nadir bir durumken ülkenin diğer bölgelerinde, Hıristiyan Protestan topluluklarının yüzde 60’a kadar üye oranları din değiştirmiş Müslüman kökenli Kazaklar. Ayrıca, eski Müslüman laik Kazaklar arasında hızla yayılan diğer din de Hinduluk. Pek çok eski Müslüman Kazak, Krişna Vicdan Derneği topluluklarının üyesi.

Sonuçları açıklanan araştırmaya göre, etnik geleneklerine ve ailesine göre dini kimliğini koruyanlar hâlâ çoğunlukta olsa da, her yıl daha fazla Kazakistan din değiştirmekte. Kazakistanlıların araştırması, yakın çevrenin, yani akrabaların, arkadaşların, komşuların, din seçimi üzerinde üçte ikiye varan etkiye sahip olduğunu göstermekte. Yani üniversitelerde, yurtlarda, iş yerlerindeki, mahallelerdeki insanların etkisiyle Hristiyanlık veya Hinduluk dinine yöneliyorlar. Ayrıca kadınların genellikle din değiştiren eşlerinin yeni dinini benimsedikleri de saptandı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.