islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Anayasa Değişikliklerine İlişkin Kanun Tasarısını İmzaladı

Kırgız Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, geçen ay ülke çapında yapılan referandumda onaylanan ve muhalifleri tarafından daha fazla yetkiyi elinde toplama hamlesi olarak eleştirilen anayasa değişiklikleri konulu bir yasa tasarısını imzaladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Anayasa Değişikliklerine İlişkin Kanun Tasarısını İmzaladı

Kırgız Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, geçen ay ülke çapında yapılan referandumda onaylanan ve muhalifleri tarafından daha fazla yetkiyi elinde toplama hamlesi olarak eleştirilen anayasa değişiklikleri konulu bir yasa tasarısını imzaladı.

Mirat Haber Ajansı

Kırgız Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, geçen ay ülke çapında yapılan referandumda onaylanan ve muhalifleri tarafından daha fazla yetkiyi elinde toplama hamlesi olarak eleştirilen anayasa değişiklikleri konulu bir yasa tasarısını imzaladı. 5 Mayıs’ta düzenlenen imza töreni, geçen hafta Kırgız-Tacik sınırının tartışmalı bir kesiminde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden 36 Kırgız uyrukluyu anmak için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Japarov imza töreninden sonra millete hitaben yaptığı konuşmada, 28-29 Nisan sınırındaki şiddet olaylarını Kırgızistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal etme girişimi olarak nitelendirdi. Etkilenen köylerin mümkün olan en kısa sürede normale dönmesine yardımcı olacağına söz verdi.

Kyrgyzstan's acting president wages war against crime, corruption

Kırgız vatandaşları 11 Nisan’da anayasa değişikliklerini onayladı, ancak değiştirilen anayasanın tam metni henüz kamuoyuna açıklanmadı. Yeni anayasa, parlamentonun boyutunu yüzde 25 azaltarak 90 sandalyeye indiriyor ve cumhurbaşkanına, kolluk kuvvetleri ve kolluk kuvvetlerinin başkanlarını atama yetkisi veriyor. Ayrıca, cumhurbaşkanı tarafından kontrol edilecek bir danışma ve koordinasyon organı kurulması çağrısında da bulunuyor. Eleştirmenler, bunun paralel bir parlamento görevi göreceğini ve cumhurbaşkanının daha fazla güç kullanmasının bir yolu olabileceğini söylüyorlar. Referandum, çalkantılı bir dönemin ardından Japarov’un cumhurbaşkanı seçilmesinden üç ay sonra geldi. Önceki hükümetin devrilmesi, Ekim parlamento seçimleri üzerindeki protestolar ve Orta Asya ülkesinin geleceği konusunda aylardır süren siyasi çekişmelerin ardından geldi. Japarov, Kasım 2020’de yeni bir anayasa taslağı hazırlamayı önerdi. Kargaşadan, dönemin Cumhurbaşkanı Sooronbai Ceenbekov’un istifasının ardından başkan vekili olarak çıktı. Ocak ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimini kolaylıkla kazandı, oysa bir referandumda seçmenler önerilen anayasa değişikliklerinin merkezinde olan bir başkanlık sistemini tercih etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.