islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kongo’nun Müslüman bölgelerinde yanardağ infilakı: 20bin evsiz, 40 kayıp, milyonlar zehirlenebilir

Birleşmiş Milletler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DRC) doğusundaki düzinelerce insanın ölümüne ve yakındaki Goma kentinde şiddetli depremlere neden olmaya devam eden volkanik bir patlamanın ardından 20.000’den fazla insanın evsiz olduğunu ve 40 kişinin hala kayıp olduğunu söyledi.

Kongo’nun Müslüman bölgelerinde yanardağ infilakı: 20bin evsiz, 40 kayıp, milyonlar zehirlenebilir

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DRC) doğusundaki düzinelerce insanın ölümüne ve yakındaki Goma kentinde şiddetli depremlere neden olmaya devam eden volkanik bir patlamanın ardından 20.000’den fazla insanın evsiz olduğunu ve 40 kişinin hala kayıp olduğunu söyledi. Hafta sonundaki patlamada Nyiragongo Dağı’ndan yamaçtan aşağı akan lavlar, yüzlerce evi yok etti ve binlerce kişiyi kaçmaya zorladı, ancak DRC’nin doğusundaki yardım operasyonlarının ana merkezi olan Goma havaalanının 300 metre yakınında durdu. 1,5 milyon nüfuslu göl kıyısındaki şehir, yanardağa yaklaşık 12 km uzaklıkta. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) hafta ortasında yaptığı açıklamada, patlamanın kül bulutunun Goma ve Bukavu’daki havaalanlarını kapattığını ve solunum yolu hastalıklarına yol açmasının muhtemel olduğunu söyledi.

OCHA, evlerinden kaçan insanların lav akışı tarafından tüketilen veya yağmalanan motosikletler de dahil olmak üzere değerli eşyalarını kaybettiğini söyledi. Patlamadan kaynaklanan ölü sayısı Salı günü 32’ye yükseldi. O zamandan beri Goma’daki binalarda ve sokaklarda 200’den fazla küçük ve orta büyüklükte deprem çatlaklara neden oldu. Bazı yerlerde neredeyse 60 cm genişliğinde olan çatlaklar, tehlikenin geçip geçmediğinden emin olmayan sakinler arasında paniğe neden oldu. Yollarda yarıkların bir kısmı açılarak trafiği engelledi. Evlerinin yıkılmasından korkan pek çok insan, daha şanslı olanlar cibinliklerin altında dışarıda şiltelerde uyudu. Sakinleri gece boyunca düzenli aralıklarla sarsıntıları hissettiler, Afrika’nın en aktif yanardağından gelen iki güçlü şok yaygın bir alarmı tetikledi ve dehşete kapılmış insanların evlerinden çıkmasına neden oldu.

Sınırı Goma’ya yakın olan komşu Ruanda’daki sismik izleme ajansı RSM, sabah  4.1 büyüklüğünde bir deprem tespit ettiğini söyledi. Yetkililer önlem olarak pazarı, dükkanları ve çok sayıda şantiyeyi kapattı. Ancak hükümetin Twitter akışında yer alan görüntülere göre, yolların eski haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Yaklaşık 3.500 metre yüksekliğindeki sözde strato-volkan Nyiragongo, Doğu Afrika Rift tektonik bölünmesinde. 2002’deki son büyük patlaması, yaklaşık 100 kişinin canını almıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.