islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Abdest Nasıl Alınır, Abdest ile İlgili Her Şey

Abdest Nasıl Alınır, Abdest ile İlgili Her Şey

Abdest Nasıl Alınır, Abdestin Farzları, Abdesti Bozan Şey Nelerdir? Önce kollar dirseklerin Abdest almaya başlarken Besmele ile kollar sıvanır. Giysi kolları dirseğin yukarısına kadar sıvanarak abdest almaya hazır hale getirilir. Hanefi mezhebine göre Abdest almaya başlarken niyet getirilir. Şafiilerde ise Yüz yıkarken de niyet getirilebilir.
Euzu besmele çekilerek “Allah rızası için niyet ettim abdest almaya” diye başlanır

ÖNCE ELLER YIKANIR

Bütün mezheplerde abdest önce eller yıkanarak başlanır. Eller üç kere yıkanır. Parmaklarda yüzük varsa ya abdest hazırlığı yapılırken elden çıkarılır ya da abdest alınırken yerinde oynatılıp kapladığı alanın ıslanması sağlanır.
Akabinde de;

AĞZA SU ALMAK

Sağ avcun içine su alınarak üç kere ağız çalkalanarak yere boşaltılır. Bununla ağzı temizlemiş oluruz.

BURNA SU VERMEK

Yine sağ avuç ile burna su verilir. Üç kere ayrı ayrı burna su çekilir ve sümkürülerek boşaltılır. Böyle burun da temizlenmiş olur.

YÜZ YIKAMAK

Yüz yıkama belirli bir daire içerisinde yapılır. Alnın açık olduğu yerden, kulakların yumuşak olduğu bölgeye ve çenenin altına kadar yüz tamamıyla avcun içine alınan su ile üç defa yıkanır.
Yaz yıkama tamamlandıktan sonra önce sağ kol yıkanır.

ABDEST ALIRKEN SAĞ KOLU YIKAMA

Sağ kol dirseklere kadar ve dirsek kısmı da dahil olmak üzere üç kere yıkanır ve yıkarken kolun her tarafının yıkandığına dikkat edilmelidir. Bunun için abdest alırken kolu ovalayarak yıkamak en doğrusudur. Kolda hiçbir yerin kuru kalmaması sağlanır.

SOL KOLU YIKAMA

Tıpkı sağ kolda olduğu gibi sol kol da dirseklere kadar ve dirsekler de dahil olmak üzere üç kere ovularak yıkanır.

BAŞ NASIL MESH EDİLİR?

Kollar yıkandıktan sonra abdestte sıra Başı Mesh etmeye gelir. Eller yeniden ıslatılır. Sağ elin tamamı başın üzerine konarak mesh edilir. Şefii mezhebine göre ise başın üst kısmının bir kısmının mesh edilmesi yeterlidir.

KULAKLAR NASIL MESH EDİLİR? VEYA KULAKLARI MESH ETMEK

Baş meshinden sonra yine eller ıslatılır. Ardından sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası mesh edilir.

BOYUN NASIL MESHEDİLİR, BOYNU MES ETMEK?

Kulakları mesh ettiğimizden önce ıslattığımız elilerimizi yeniden ıslatmaya gerek yoktur. Baş ve şehadet parmaklarının dışında kalan üçer parmakla boynumuzu mesh ederiz.

AYAK NASIL YIKANIR? SAĞ AYAĞI YIKAMAK

El, Yüz Kol, burunda olduğu gibi Sağ ayağımızı da üç kere bileklerine kadar kuru hiçbir yer bırakmadan yıkarız. Ayak parmak araları tek tek ıslatılarak yıkanır. Ellerimizi ayak parmaklarımız arasında dolaştırarak onları dikkatlice yıkarız. Ayağımız topuk da dahil bileklere kadar dikkatlice yıkanır.

SOL AYAK NASIL YIKANIR?

Sol ayak yıkanırken, sağ ayakta yaptıklarımızın tamamını tekrar ederiz. Ayağımızı topukları da dahil. Ayak bileğine kadar yıkarız. Yine parmak aralarının yıkanması ve temizliği konusuna hassasiyetle dikkat etmeliyiz.

ABDEST FARZLARI

Hanefi mezhebinde abdestin farzı dörttür.
1- Yüzü yıkamak
2- Elleri dirseklerle beraber yıkamak
3- Başın dörtte birini mesh etmek
4- Ayakları topuklarla beraber bir kere yıkamak.

KADIN ASKILI BLUZ VE ŞORTLA NAMAZ ABDESTİ ALABİLİR Mİ?

Kadın askılı bluz ve şortla mahremleri dahil kocası dışındaki insanların yanında bulunamaz. Ancak yalnız başında iken namaz abdesti alabilir. Hiç bir sakıncası yoktur.

AKIL HASTASI ÇOCUK, BABA, ANNE VEYA KARDEŞ YIKAMAK ABDESTİ BOZAR MI?

Yıkadıktan sonra boy abdesti almanız gerekmez. Yıkarken abdestli iseniz namaz kılarken abdesti tazelemenizi tavsiye ederim.

YARAYI KALICI MAKYAJ İLE KAPATMAK GUSÜLE VE ABDESTE ENGEL OLUR MU?

Yanık izlerini gidermek Allah’ın yarattığı fıtrata dönüş yapmaktır. Yanık izleri söylediğiniz gibi sizi rahatsız ediyorsa, estetik işlem yaptırarak yanık izlerini giderebilirsiniz. Konunun namaz abdesti ile ilgisi yoktur. Çünkü boynun yıkanması veya mesh edilmesi farz-vacip değildir. Boy abdesti için de bir engel yoktur. Kalıcı makyaj ifadenizi estetik işlem olarak yorumladım. Doğruları en iyi bilen Allah’tır.

ABDESTSİZ KUR’AN’A DOKUNULABİLİR Mİ?

Kur’ân-ı Kerîm ele alınarak abdestsiz de okunabilir. Ancak kendinizi abdest almaya alıştırmanızı tavsiye edilir.

TÖVBE ETMEK İÇİN ABDEST ALMAK GEREKİR Mİ?

Tövbe etmek için zaman, yer, aracı ve abdest şartı yoktur. Ancak bir seher vakti sabah namazı için kalkar, namazın ardından tövbe ederseniz, daha bir kabulü şayan olur. Tövbenizi sürdürmeniz için muhtaç olduğunuz enerjiyi de depolamış olursunuz. Ölüm her an gelebileceği için tövbe etmekte de acele etmeliyiz. Sitemizin Hutbeler bölümünde tövbe ile ilgili hutbemizi okumanızı da tavsiye ederim.
SİVİLCELERDEN VE BASURDAN GELEN KAN ABDESTİ BOZAR MI?

Ön ve arkadan çıkanlar abdesti bozar. Bozacağı konusunda İslâm âlimleri arasında birliktelik vardır. Sivilce ve basurdan gelen kan konusunda ise birbirinin zıddı iki görüş görüyoruz. Yolculuk benzeri zaruret halleri dışın biz abdestin yenilenmesi görüşünü tercih ve tavsiye ediyoruz.

KALÇADA PROTEZ VAR ÇORAPLARIMA MESH EDEBİLİR MİYİM?

İki kalçamda da protezim var. Evden çıkarken abdestsiz çıkmıyorum. Abdest almam gerektiğinde bütün kaideler tamam ama ayağımı kaldıramıyorum. Dahası öne doğru eğilmek bile protez ömrü için risk oluşturuyor. Bu durumda hem çoraplarıma hemde tenime değebilecek şekilde ayaklarıma mesh ediyorum. Ama içimde hep bir şüphe, hep bir tedirginlik var. Konu ile bilgi vermenizi rica ediyorum.

Her şartta çıplak ayağa mesh yapılabilir. Maide sûresinin 6. âyeti bunu göstermektedir. Bu sebeple bırakınız evinizin dışında olmayı evinizde bile çıplak ayağa mesh yapabilirsiniz. Bunun gibi abdestli olarak giydiğiniz çorap üzerine de mesh yapabilirsiniz. Tedirginlik duymanız için bir sebep yoktur. Uygulamanız fıkhımıza uygundur. Allah kabul buyursun.

GÖZ KALEMİ NAMAZ ABDESTİNE ENGEL OLUR MU?

Göz kalemimin boyası suyun cildin tabii yapısına ulaşımını engelleyici olmadığı için namaz abdestine engel olmaması gerekir.

KUR’AN’A ABDESTSİZ DOKUNULUR MU?

Bismillah…
Ben Kur’ân hafızıyım. 55 yıldır Kur’ân’ı abdestli olarak okurum. Bu benim tercihimdir. Ama Kur’ân abdestsiz olarak okunabilir. Abdestli olarak okunmasını emreden bir âyet veya bir hadîs yoktur. Bu konuda tek ölçü vardır. O da Kur’ân’ın, kendisinin E’ÛZU çekilip Şeytandan Allah’a sığınılarak okunmasına ilişkin emridir. (Nahl 98) Abdestsiz Kur’ân okuduğu için kendisini eleştirenlere Hz. Ömer çok sert bir dille eleştirmiş ve onlar İslâm dışı kaynaklardan ilham almakla suçlamıştır. ( Muvatta)

ABDESTLİ OLMADAN TEFSİR OKUNABİLİR Mİ?

Abdestli olmadan tefsir okunabilir mi?

Abdestli olmadan Kur’ân da tefsiri de okunabilir. Ancak abdestli olunmasını tavsiye ederim.
OJEYLE ABDEST ALIP NAMAZ KILINABİLİR Mİ?
Sayın Hocam, bir kadın gusül abdesti aldıktan sonra sürdüğü ojeli elleri ile vakit abdesti alıp namaz kılabilir mi?

Abdest alındığında eller, yüz, kollar ve ayaklar yıkanırken suyun bu organların doğal yapısına temas etmesi gerekir. Bildiğim kadarıyla sürülen oje suyun tırnakların doğal yapısına ulaşmasını engellemektedir. Bu sebeple güsül abdesti alındıktan sonra sürülmüş olsa bile oje çıkarılmadan alınacak abdestle namaz kılınamaz. Çünkü şartlarına uygun olarak abdest alınmamıştır. Dîni ölçülerimize göre geçerli bir abdest alınmadıkça namaz kılınamayacağı ise Yüzce Kitabımız Kur’ânın açık bir hükmüdür. İlgili âyet için Maide sûresinin 6. âyetine bakılabilir.

KORUNMA BANTLARI GUSÜLE MANİ MİDİR?

Hocam korunma bandalari gusle mani midir?

Kullanılan koruma bandı suyun cilde temasını engelliyorsa gusle mani olur.

ADETLİYKEN CÜNÜP OLURSAK GUSÜL GEREKİR Mİ? GUSÜLÜ ERTELEMEK MÜMKÜN MÜ?

Adetliyken cünup olunursa hemen gusül abdesti almak gerekir mi, yoksa âdetin bitmesini bekleyip ikisi içinde bir gusül abdesti olur mu birde guslü üç dört gün geciktiren, tövbe etse pişman olsa tövbesi kabul olur mu? Öteki dünyada çok azap görür mü?

Bismillah… Yüce Rabbimizin Kitabı olan Kur’ân-ı Kerîm’de “Cünüb olduğunuzda gusül abdesti alın” buyrulmaktadır. (Maide 6) Bu sebeple âdetin bitmesini beklemeksizin yıkanılmalıdır. Gusül abdestini üç-dört gün ertelemek günahtır. Anca k tövbe bütün günahları bağışlatacağı gibi bu günahı da bağışlatır. Bağışlanan günahlar için ise azap yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.