islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Mali: Cunta geçici başkan ve başbakanı serbest bıraktı

Mali cuntası, eski geçici Devlet Başkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane’yi görevden alıp ardından gözaltına aldıktan üç gün sonra serbest bıraktı. İkilinin bu hafta başında gözaltına alınması, iki ordu subayının görevlerini kaybettiği kabine değişikliğinden saatler sonra gerçekleşti.

Mali: Cunta geçici başkan ve başbakanı serbest bıraktı
Mirat Haber Ajansı

Mali cuntası, eski geçici Devlet Başkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane’yi görevden alıp ardından gözaltına aldıktan üç gün sonra serbest bıraktı. İkilinin bu hafta başında gözaltına alınması, iki ordu subayının görevlerini kaybettiği kabine değişikliğinden saatler sonra gerçekleşti. Bu, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın askeri devrilmesinden dokuz ay sonra ülkeyi vuran son siyasi krizdi. Ağustos 2020 darbesini yöneten geçici Başkan Yardımcısı Assimi Goita’nın bir yardımcısı Çarşamba günü Ndaw ve Ouane’nin istifa ettiğini söyledi. Ndaw ve Ouane, Savunma Bakanı Souleymane Doucoure ile birlikte Bamako’nun dışındaki Kati’de bir askeri üste tutuluyorlardı. Doucore’un da serbest bırakılıp bırakılmadığı hemen belli değildi.

Başka bir gelişme olarak da geçici liderlerin tutuklanması, bölgesel ve uluslararası güçler tarafından bir protesto korosunu tetikledi. BM Güvenlik Konseyi Çarşamba günü Mali’de savunma ve güvenlik güçlerinin unsurları tarafından gözaltına alınan tüm yetkililerin güvenli, derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu. Eski bir asker olan Ndaw ve Ouane, geçen yıl eylül ayında, darbeciler bölgesel yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kaldıktan sonra iktidarı bir geçiş hükümetine devretmeyi kabul ettikten sonra yemin ettiler. Geçici yönetim, sivil yönetime 18 aylık bir geçişi denetlemekle görevlendirilmişti. Darbede etkili iki cunta üyesi olan Sadio Camara ve Albay Modibo Kone’ye sırasıyla savunma ve güvenlik portföyleri verildi. Ordu daha önce kontrol ettiği diğer stratejik portföyleri elinde tutmasına rağmen, Pazartesi günkü kabine değişikliğinde Camara ve Kone değiştirildi. Camara ve Kone’nin dışlanması için bir neden verilmedi, ancak kabine sarsıntısı geçici hükümete yönelik artan eleştiriler ardından geldi.

Sivil toplum grupları, ordunun hakim olduğu hükümetin iradesi veya reformları gerçekleştirme yeteneği olup olmadığını sorgulamakta. Gelecek yıl seçimler yapılacak deniyor ancak buna tam güven yok. Salı günü Goita, Ndaw ve Ouane’nin yeni kabine hakkında kendisine danışmayarak geçici yönetim tüzüğünü ihlal ettiklerini söyledi ve geçiş döneminin sonunda gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerin devam edeceğine söz verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.