islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

Konut Yastık Altındaki Birikimlerimizi mi Alıyor?

Konut Yastık Altındaki Birikimlerimizi mi Alıyor?
15 Aralık 2021 10:52
A+
A-

Türkiye genelinde kasım ayında 178 bin 814 konut satıldı. Bu sayı son 16 ayın en yüksek konut satış adedi olarak kayıtlara geçildi. Döviz kurlarının patladığı ortamda konut satışlarında hem bir önceki aya hem de geçen yıla göre kayda değer bir artış olması dikkat çekti. Satışlar geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 59 arttı. Bu yılın ekim ayında ise 137 bin civarında konut satılmıştı. Konut satışlarının detaylarına baktığımızda ikinci el konut satışlarının 75 bin 825 yani toplam satışların yüzde 68.8’ini oluşturduğu görüldü. Aylardır düşen ipotekli satışlar merkez bankasını takip eden bankaların faizleri aşağı çekmesiyle son iki aydır artıyor. Kasımdaki artış geçen yıla göre yüzde 61 oldu. Ancak ipotekli satışlar toplamın yüzde 22’sinde kaldı. Ağırlıkla diğer denilen peşin vs. yöntemlerle konut satışı oldu.

Konutta Döviz Etkisi

Toplam konut satışların içerisinde bilhassa ikinci el ve peşin satışlardaki oran dikkat çekiyor. Döviz kurlarının rekor kırdığı ve ekonomide tedarik zincirinin kopma noktasına geldiği ortamda konut satışlarının hem de kredili satışların etkisini dışarıda bıraktığımızda da artıyor olması bazı soruları gündeme getiriyor. Konutları yabancılar mı satın alıyor? Kasım ayında satılan konutların sadece yüzde 4.1’ini yabancılar almış. Satılan konut adede 7 bin 363. Geçen yıla göre artış yüzde 48.4 olmuş. Yani genel konut satışı artışının gerisinde. Hem ikinci el hem hem de peşin satılan konut adetleri birbirine yakın. O halde durumdan istifade “Döviz veya altın tarafında varlığı olanlar acaba tasarruflarını konuta mı kaydırdılar?” sorusu gündeme geliyor. Söz konusu aylarda TL mevduatlar artmadığı halde döviz mevduatlarında zaman zaman azalma olduğu dikkate alındığında belki yastık altı birikimlerin de bir kısmı buraya kaymış olabilir.

Döziz Bozduran Konut Aldı

TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay TÜİK’in açıkladığı kasım ayı konut verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Vatandaşımız her zaman yatırımın en iyisinin gayrimenkul olduğu düşüncesiyle hareket etmektedir. Elinde biraz birikimi olan, artan altın ve döviz fiyatları nedeniyle bu birikimi değerlendirerek, daha iyi bir yatırım aracı olarak gördüğü gayrimenkule yöneldi.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.