islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Körfez İşbirliği Konsey zirvesi 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da

Körfez İşbirliği Konsey zirvesi 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da
Mirat Haber Ajansı

Kuveyt dışişleri bakanı, genellikle Aralık ayında düzenlenen yıllık Körfez Arap zirvesine Suudi Arabistan’ın 5 Ocak’ta ev sahipliği yapacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır el Sabah, açıklamayı bakanlığın internet sitesinde yayınlanan Perşembe günü yaptı. Konuya aşina olan kaynaklar medyaya, partilerin anlaşmazlığı çözmek için somut bir anlaşma ilan etmeye çalışırken, toplantının önümüzdeki aya erteleneceğini söylemişlerdi. Bölgesel komşular, Katar’ın boykot edilmesine yol açan uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığa kilitlenmiş durumda. Kaynaklardan üçü, 2017’den beri Katar emirini boykot eden devletlerin liderlerini bir araya getirmeyen zirveye Katar da dahil tüm devlet başkanlarının katılmasını beklediklerini söyledi. Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ile tüm seyahat, ticaret ve diplomatik bağlarını Haziran 2017’de kesti. Toplantıya tam katılım bekleyen bölgedeki uzmanlar, burada bir ön anlaşma olabileceğini söyledi.

Uzmanlar, Suudilerin müttefiklerinden daha hevesli göründüklerini söyledi. Doha, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın Suudi Arabistan ile daha sağlam bir duruş sergileyeceğine söz verdiği için kapsamlı bir anlaşmaya varmaya istekliydi. Uzmanlar, Suudilerin Biden’a barışı sağlayan ve diyaloğa açık olduklarını göstermeye istekli olduklarını belirterek, Körfez güç merkezi toplantısının bu isteksiz müttefikleri hizaya girmeye ikna etme olasılığının yüksek olduğunu da sözlerine ekledi. Boykot eden ülkeler, Katar’ın “terörizmi” desteklemek için çalıştığını, İran ile çok yakın ilişkiler sürdürdüğünü ve ülkelerinin içişlerine karıştığını iddia ediyor. Katar’dan, El Cezire’nin karartılmasından bir Türk üssünün kapatılmasına, Müslüman Kardeşler’le bağlantıların kesilmesinden İran ile ilişkilerin sonlanmasına kadar değişen 13 talepte bulundular. Katar iddiaları ve talepleri reddetti ve abluka ülkelerini kendi egemenliğine saldırmakla suçladı. Katar, herhangi bir çözümün dış politika da dahil olmak üzere karşılıklı saygıya dayanması gerektiğini söylüyor.

Suudi Arabistan’ı tanıyalım;

Suudi Arabistan Krallığı, Orta Doğu’nun en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesidir. Irak, Katar, Umman, Yemen, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere kara sınırı mevcuttur. Doğusunda Basra Körfezi, batısında Kızıl Deniz yer almaktadır. Başkenti Riyad’dır. Suudi Arabistan sınırları içerisinde İslam dinin mekânı olan Mekke ve Medine şehirlerini bulundurmaktadır. Ülke nüfusu 33.7 milyondur. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  786,5 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir 23.338,96 USD’dir. 

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.