islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5696
EURO
34,9113
ALTIN
2.423,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Koronalı Saraybosna’da Çevrimiçi Film Festivali

Koronalı Saraybosna’da Çevrimiçi Film Festivali

Mirat Haber Ajansı

Balkanlarda yaygın olarak takip edilen geleneksel Saraybosna Film Festivali, koronavirüs vakalarındaki ani artışla organizatörleri pandeminin patlak vermesi üzerine Avrupa’daki ilk yüzyüze film festivalini düzenleme planlarını iptal etmeye zorladıktan sonra tamamen çevrimiçi olarak düzenlendi. Önce geniş bir açık hava sinemasına devasa bir projeksiyon perdesi kurulmuş ve fiziksel mesafe kurallarına göre yerleştirilmiş sandalyeler konmuştu. Organizatörler, sinema girişlerinde yüz maskeleri ve dezenfektanların şart olacağını söylemişlerdi. Ancak, sıkı bir tecritin gevşemesi ardından Temmuz ayından sonra Bosna başkentinde koronavirüs vakalarında ani bir artış yaşanmış, bu da izleyiciler, personel ve misafirlerin güvenliği konusunda endişeleri artırmış, bunun sonucunda da festivalin çevrimiçi ya da sanal olarak yapılması kararı alınmıştı.

Saraybosna film festivali 1995 yılında, Bosnalı Sırp güçlerinin başkent çevresinde 43 ay süren kuşatmasına karşı bir meydan okuma eylemi olarak bir grup sinema meraklısı tarafından katliamların en yoğun yaşandığı zamanlarda başlatıldı. Viyana’dan İstanbul’a uzanan geniş Balkanlar bölgesinin en büyük film yarışması ve endüstri platformu haline geldi. Bosna’daki koronavirüs vakalarının ve ölümlerin sayısı geçen ay iki katından fazla arttı. Ancak organizatörler en kötüsüne hazırlıklıydı ve Bosna, diğer Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın başka yerlerindeki 180’den fazla filmi sinemaseverlerin kullanımına sunmak için ondemand.sff.ba adlı çevrimiçi bir platform kurdular.

Bosnalı film yapımcısı Pyer Zalitsa’nın “Odaklan, Nine” filminin Saraybosna’nın Kalbi ödülleri için dört farklı kategoride 49 filmin yarıştığı festivalin açılışını yapması ardından Michel Hazanavicius başkanlığındaki Carlo Chatrian, Yadranka Cokiç, Sırcan Goluboviç ve Andrea Stavenhagen’den oluşan jüri, Saraybosna’nın Kalbi Büyük Ödülü’nü Visar Morina’nın Sürgün adlı filmine verdiler. Film, Sundance festivalinin yarışma bölümüne de seçilmişti. En iyi yönetmen İçimizdeki Ada filmiyle Ru Hasanov’a, en iyi oyuncu ödülleri de Mariya Şkariçiç ve Vangelis Mourikis’e verildi.

ETİKETLER: Saraybosna
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.