islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4376
EURO
34,7889
ALTIN
2.448,85
BIST
9.933,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kosova parlamentosu yeni başbakan olarak Albin Kurti’yi destekliyor

Kosova parlamentosu yeni başbakan olarak Albin Kurti’yi destekliyor
24 Mart 2021 14:27
A+
A-

Kosova Başbakanı Albin Kurti yeni seçilmesinin ardından 120 sandalyeli parlamentoda 67 oy alarak parlamentonun desteğini aldı.

Mirat Haber Ajansı

Kosova parlamentosu, küçük Balkan ülkesinin erken seçim yapmasından bir aydan fazla geçen zamandan sonra Albin Kurti’yi başbakan olarak destekledi. 46 yaşındaki Kurti, koalisyonu 120 sandalyeli parlamentoda 67 oy alan bir solcu ve Arnavut milliyetçisi. Başlıca önceliklerinin, yolsuzlukla mücadele ve Avrupa’nın en genç nüfusa ve yüzde 30 civarında işsizliğe sahip bir ülkede iş yaratılması olacağını belirtti. Avrupa Birliği’ne katılmak istiyorsa, Kosova’nın bloğa üyelik adayı olan komşu Sırbistan ile ilişkilerini de iyileştirmesi gerekiyor. Kosova 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti, ancak Rusya, Çin ve bazı AB üyelerinin desteğiyle Belgrad bunu tanımayı reddediyor.

Oylamadan önce Kurti, Sırbistan ile ilgili bekleyen bütün sorunları çözmek istediğini söylemekle birlikte, Kosova’nın bağımsızlığının Belgrad tarafından tanınmasının başlıca ön şart olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Kurti, Sırbistan bağımsız bir Kosova’yı tanımadığı takdirde ilişkilerin normalleşemeyeceğini belirtti. Sırbistan, NATO bombalama kampanyasının onu Kosovalı Arnavutlara karşı kanlı bir ayaklanmayı sona erdirmeye zorlaması sonrasında 1999 yılında eski güney eyaleti olan Kosova’nın kontrolünü kaybetti. Priştine’deki yetkililer COVID-19 salgınını kontrol altına almak için mücadele ediyorlar ve Kurti, hükümetinin 2021 sonuna kadar Kosova’nın 1,8 milyon nüfusunun yüzde 60’ının aşılanmasını istediğini, ifade etti. Kosova, Avrupa’da henüz aşı kampanyası başlatmamış tek ülke. Kurti, koalisyon ortağı Kosova Demokratik Birliği (LDK), esas olarak COVID-19 salgınıyla başa çıkmak için muhalefetin yanında yer alana kadar geçen yıl 50 gün boyunca başbakan olarak görev yaptı. Yeni hükümetin maliye bakanı, İngiltere’de eğitim görmüş ekonomi profesörü Artane Rizvanolli olacak.

ETİKETLER: Sırbistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.