islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5851
EURO
34,6875
ALTIN
2.525,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

KRAL FAYSAL ÖDÜLÜ 2023 YILI KAZANANLARI RİYAD’DA ONURLANDIRILDI

KRAL FAYSAL ÖDÜLÜ 2023 YILI KAZANANLARI RİYAD’DA ONURLANDIRILDI
22 Mart 2023 16:45
A+
A-

Kral Selman’ın himayesinde Riyad’da düzenlenen törende bir Birleşik Arap Emirlikleri, bir Fas, bir Güney Kore, iki İngiliz ve üç Amerikalı 2023 Kral Faysal Ödülü ile onurlandırıldı. Kral Faysal Vakfı, Kral Faysal Ödülü 2023’ün kazananlarını onurlandırırken yaptığı açıklamada, öncü çalışmalarıyla insanlara hizmet eden ve insanlığı zenginleştiren bu kişilerin seçkin çabalarından dolayı onurlandırılmayı ve tanınmayı hak ettiklerini söyledi.

Pazartesi günü Riyad’da Kral Selman’ın himayesinde görkemli bir ödül töreni düzenlendi ve onun adına Riyad Valisi Prens Faysal bin Bandar, Kral Faysal Ödülü’nün bu yılki sahiplerine teslim törenine katıldı.

Her yıl verilen ödüller İslam dünyasının en prestijli ödülleri olup İslam’a hizmet, İslami çalışmalar, Arap dili ve edebiyatı, tıp ve bilim alanlarındaki üstün başarıları ödüllendirmektedir.

Bu yıl bir Birleşik Arap Emirlikleri, bir Fas, bir Güney Kore, iki İngiliz ve üç Amerikalının kazandığı prestijli ödül, 45. oturumunda COVID-19 aşı geliştiricileri, nanoteknoloji bilim insanları ve Arap dili ve edebiyatı, İslami çalışmalar ve İslam’a hizmet alanlarında önde gelen isimlere verildi.

İslam’a hizmet ödülü BAE’den Şeyh Nasser bin Abdullah ve Güney Kore’den Profesör Choi Young Kil-Hamed’e ortaklaşa verildi.

İslami çalışmalar ödülü ise Birleşik Krallık’tan Profesör Robert Hillenbrand’a verildi.

Tıp ödülü ise ABD’den Profesör Dan Hung Barouch ve İngiltere’den Profesör Sarah Catherine Gilbert’e ortaklaşa verildi.

Barouch ödülü kabul konuşmasında şunları söyledi: “COVID-19 için Ad26 aşısı, tek bir aşıdan sonra bile insanlarda güçlü bir etki göstermiş ve ortaya çıkan virüs varyantlarına karşı sürekli koruma sağlamıştır. Bu aşı, ilaç şirketi Johnson & Johnson tarafından tüm dünyada yaygınlaştırılmış ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 200 milyondan fazla insan bu aşıyı olmuştur.”

Gilbert ise “Diğer 2023 ödül sahiplerine katılmaktan ve kırk yılı aşkın bir süredir çalışmaları vakıf tarafından takdir edilen kadın ve erkeklerin izinden gitmekten onur duyduğunu” söyledi. Bu ödül, COVID-19 için bir aşı yaratma çalışmalarımın takdiridir. Düşük maliyetli, erişilebilir, etkili bir aşı şu anda 180’den fazla ülkede kullanılıyor ve 2022’nin başında altı milyondan fazla hayat kurtaracağı tahmin ediliyor.”

Bilim ödülü, her ikisi de ABD’li olan Profesör Jackie Yi-Ru Ying ve Profesör Chad Alexander Mirkin’e ortaklaşa verildi.

Ying’in araştırmaları gelişmiş nano malzeme ve sistemlerin sentezine ve bunların biyotıp, enerji dönüşümü ve kataliz alanlarındaki uygulamalarına odaklanmaktadır.

Buluşları tıp, kimya ve enerjinin farklı alanlarındaki zorlukları çözmek için kullanılmıştır. Uyarıcıya duyarlı polimerik nanopartiküller geliştirmesi, diyabetik hastalarda kan şekeri seviyelerine bağlı olarak, harici kan şekeri izlemesine gerek kalmadan insülin salınımını otomatik olarak düzenleyebilen bir teknolojiye yol açtı.

Kabul konuşmasında ise “Bilim alanında Kral Faysal ödülünü almaktan, özellikle de bu ödülü alan ilk kadın olmaktan büyük onur duyuyorum” dedi.

Bu yıl iki kadın bilim insanı tıp ve bilim kategorilerinde Kral Faysal Ödülü’nü kazanarak onurlandırıldı.

Oxford-AstraZeneca COVID-19 aşısının arkasındaki kadın, Oxford Üniversitesi Nuffield Tıp bölümünde Saïd aşı kürsüsü başkanı Profesör Sarah Gilbert, tıp ödülü ile onurlandırıldı.

Bilim alanında Kral Faysal Ödülü ile onurlandırılan diğer kadın bilim insanı ise Profesör Jackie Yi-Ru Ying; Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı NanoBio Lab’da A-star kıdemli araştırmacı ve direktör. Massachusetts Institute of Technology’de profesör olan Ying, gelişmiş nanomalzemelerin ve sistemlerin sentezi ve bunların kataliz, enerji dönüşümü ve biyotıp alanlarındaki uygulamaları üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle seçildi.

Kral Faysal Ödülü 1977 yılında kurulmuştur. Ödül ilk kez 1979 yılında üç kategoride verilmiştir: İslam’a hizmet, İslami çalışmalar ve Arap dili ve edebiyatı. Bu kategorilere 1981 yılında iki kategori daha eklenmiştir: Tıp ve bilim. İlk tıp ödülü 1982 yılında, bilim ödülü ise iki yıl sonra verilmiştir.

Kral Faysal Ödülü 1979’dan bu yana farklı kategorilerde, farklı bilimlere ve davalara seçkin katkılarda bulunan 290 kişiye verildi.

Her bir ödül sahibine 200,000 $, 200 gram ağırlığında 24 ayar altın madalya, ödül sahibinin isminin ve ödüle layık görülmesini sağlayan çalışmalarının özetinin yazılı olduğu bir sertifika ve ödül kurulu başkanı Prens Halid El-Faysal tarafından imzalanan sertifika verilmektedir.

 

Kaynak: https://www.arabnews.com/node/2272526/saudi-arabia

Çeviren: Ayşe Betül Güven

 

ETİKETLER: Manşet