islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Ecdadı Altyazı ile Anlamak: “Rise Of Empires: Ottoman

Ecdadı Altyazı ile Anlamak: “Rise Of Empires: Ottoman

Son dönemde dünyada televizyon yayıncılığı şekil değiştirmeye başladı.  Devletlerin televizyon kanalları üzerindeki denetimi yeni bir fırsat alanı yarattı ve bu da izleyicilerin dikkatini çekti. Yakın zamanda ülkemizde de içerikleri tartışma konusu olan ve uluslararası bir platform olan Netflix ise bu piyasanın hâkimi. Netfilix, dünyanın çeşitli ülkelerinden dizi, film ve belgesellerin bulunduğu farklı dillerde yayınların olduğu reklam içermeyen ve içerikleri denetlenmeyen bir yapı. Netflix hem pazarlama taktiği hem de ürün çeşitlendirilmesi açısından hizmet sunduğu ülkelerin oyuncuları ve mekanlarını platforma dahil etmeye devam ediyor. Böylece aidiyet duygusu ile müşterilerinin sadakatini artırıyor.  

Netflix dün yayınladığı fragman ile Ocak ayı’nın 24’ünde İstanbul’un fethi ile ilgili “Rise of Empires: Ottoman” adlı bir belgesel – dizi yayınlayacağını duyurdu.  Altı bölümden oluşacak olan belgesel – dizi Fatih Sultan Mehmet’in hayatını ve Osmanlı Devleti’nin yükseliş dönemini anlatacak. Netflix’te yayınlanmış dizilerin ve belgesellerin bir kısmını izlemiş biri olarak bundan çok tedirginim çünkü daha önce Netflix yapımı olarak izleyiciye sunulan Türk dizilerinde Türk toplumunu yansıtış biçimleri rahatsız edici düzeyde taraflı ve yanlıydı. Mesela Atiye adlı dizide içki sudan daha fazla tüketilirken, Muhafız adlı dizide de evlilik dışı ilişki normalleştiriliyordu. Yabancı dizilerin bir kısmında Hristiyanlık misyonerliği yapıldığına da şahidim. Tedirgin olmamın başka bir sebebi ise Fatih Sultan Mehmet müslüman değildi diyen Prof.Dr.Celal Şengör’ün bu dizinin danışman kadrosunda olması. 

Netflix istese bunu doğrudan bir dizi olarak sunabilirdi fakat öyle yapmadı, belgesel olarak lanse etti ve içine de kurguyu dahil etti. Bu çok tehlikeli; atalarımız tarih yazmış, çağ değiştirmiş ve bunun için çok bedel de ödemiş olabilir ama bugün böyle bir platform tüm dünyada İstanbul’un fethi ve atalarımız hakkındaki algıyı değiştirebilir.  Özellikle Türk gençlerinin algısını…

Burada kızmamız, sinirlenmemiz gereken kim?


Tabii ki biz Müslümanlar, Türkler!

İstanbul’un fethini ve tarihimizi konu alan başarısız denemelerimiz var. Velev ki başarılı olsalardı bile bunu uluslararası alana sunabilecek bir platforma sahip değiliz. 1453’ten beri İstanbul’un fethini ne kendimize ne de dünyaya anlatabilecek bir eser ortaya koyamadık. Çocukken Çağrı filmini neden yabancıların çektiği ve başrolde neden Anthony Quinn oynadığı sorusunu zihnimde taşıyordum. Değişen bir şey olmadı, çünkü oğlum da neden ecdadımızın tarihini izlerken ana dil İngilizce de ben Türkçe altyazı ile bunu anlamaya çalışıyorum diye düşünecek.

Selam ve dua ile,

Eymen NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.