islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3674
EURO
34,9625
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Küçük Yatırımcı Kaybediyor, Muhalefet Borsadan Oy Bekliyor

Küçük Yatırımcı Kaybediyor, Muhalefet Borsadan Oy Bekliyor
19 Ocak 2023 09:00
A+
A-

Kemal Kılıçtaroğlu 9-13 Ekim tarihleri arası ABD de bir dizi ziyarette bulundu. Bir ara radardan kaybolan uçak gibi sekiz saatlik nerede olduğu bilinmezken, sorulan sorular üzerine hamburger yemeğe gittiğini açıklamıştı. Sorulan soruya verdiği cevabın doğru olmadığını siyasi rakipleri de biliyor, CHP tabanı da biliyor. Türk halkına çok rahatlıkla yalan söyleyen siyasilerin varlığını sürdürmesinin bir nedeni de kendi siyasi yapılarının sürekli bu yalanları görmezden etmesidir.

Şimdi Kemal Kılıçtaroğlu’nun nerede olduğunun iz düşümünü bize verecek olan durumu kısaca açıklayalım.

Kılıçtaroğlu, Türk toplumu ile uyuşmayan politikalarından vazgeçmeyi tercih etmediği için, Erdoğan’ı getirdiğine inandığı kişilere giderek; şimdi birazda beni deneyin, bende sizin küresel politikalarınıza sadık kalacağım. Ne emrederseniz küresel eksende ülkemde sizin menfaatlerinizi gözeteceğim. Özellikle Türk aile yapısını parçalayacak olan, cinsel sapkınlığın kısaltılmış tanımlaması LGBT’yi destekleyerek bu sadakatın adımlarını atacağını CHP lideri açıkça ortaya koyuyor.

İktidar imkânı bulur bulmaz LGBT ile ilgili yasal düzenlemeler yapacağını açıklayan CHP, yanındaki Saadet Partisi, her ne kadar LGBT kızsa da aleyhte açıklamada yapsa da, durduğu yer orayı güçlendirdiği için birinci derecede sorumludur.

Kemal Kılıçtaroğlu, ABD’den döndükten sonra ilginç bir açıklama yaptı. Yapığı açıklamada borsa şirketlerinin çok şiştiğini, iktidara geldiğinde borsa yönetiminden hesap soracağını söyledi. Oysa borsadaki talebin temel artışlarından biri 2,5 milyona yakın küçük yatırımcının borsaya girmesi ve özellikle enerji sektöründeki devlet teşviklerinin çoğalması ile yapılan enerji yatırımları dolayısı ile halkın gelir beklentisinin borsada daha yüksek olacağı anlamındaki yönelişleriydi.

Kemal Kılıçtaroğlu borsa ile ilgili açıklamayı yaptıktan sonra, planlı bir şekilde açığa satışların yapıldığını ve borsanın iki haftadır planlı bir şekilde manipüle edildiğini görüyoruz.  Açığa alış ve satış; para kullanmadan bir hisse senedini yukardan reel fiyattan daha aşağıya satmak ve almak. Borsa endeksinin 5.700’den 4.700’e aşamalı indirilmesi, küçük yatırımcıya ciddi zarar vermiştir.

Borsa mekanizması içerisinde alınacak lokal tedbirlerle bir çözüm değildir. Reel sektörün üzerinde borsa üzerinden operasyon en etkili hisse senetleri üzerinden yapılmaktadır. Bunun açıkça bir planlı hedefe hizmet ettiğini, piyasa şartları ile ilgili olmadığını işin birazcık ehli olan görebilecektir.

Muhalefet, borsada kaybeden küçük yatırımcının öfkesinin iktidara yöneleceğini öngörerek buradan bir oy potansiyeli oluşturulacağının hesabını yaptığı açıktır. Ancak, oy almak ve oy verdirmemek için yapılan bu siyasi stratejiler, bilinmelidir ki direk küçük tasarruf sahiplerine zarar vermektedir.

Küçük tasarruf sahiplerinin kaybederek oluşan öfkesi ile oy bekleyen muhalefet, zaten sorun çözmede proje sahibi olmaktan çok bu tavrı ile olumsuz durumun büyümesinden öfke üzerinden oy almanın derdinde olduğu açıkça görülmektedir.

Müdahaleye açık bir borsanız var. İstedikleri gibi şirketlerinizin senetlerini düşürebiliyorlar. İstedikleri gibi küçük yatırımcıyı zarara uğratabiliyorlar. Teknik olarak bu saldırının sistemli nasıl yapıldığı çok rahatlıkla ilgili kişiler tarafından görülebilir. Önemli olan bu operasyona karşı, lokal şirketlere açığa alış satış yasağı getirmek, yada bazı kurumsal cezalar vermek yeterli değildir. Önemli olan, örtülü manipüle operasyonlarına karşı kapama anahtarının borsa sisteminde olmasıdır.

Milli Yol Partisi, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirirken, sorun çözmede sistemsel düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor. Diğer Muhalefet partilerinden farklı olarak, alternatif bir iktisadi modeli önerirken, alternatif bir borsa modelini de önermektedir.

Milli Yol partisi, reel sektörü tam yansıtan bir borsanın gerçekleşmesini, bunun için borsada manipülasyon(hile) yapan bankalar, fon yönetimleri ve yabancı şirketlerin olmadığı yeni bir borsa modelini önermektedir. Mevcut olan borsa küçük yatırımcılar için adeta bir kapan şeklinde işlemekte olup, bütün halkın borsaya girebileceği, orta ve uzun vadeli üretimleri destekleyecek halk ortaklıklarına dönüşebilir.

Selam ve dua ile…

@yunuseksi_53

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.