islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Kukla Liderler

Kukla Liderler

Dünyada kukla lider modası gizlemeye bile gerek kalmadan hızla yayılıyor.

Ukrayna, 60 milyon insanın yaşadığı, dünya standartlarına göre eğitim, sanat ve bilimin ileride olduğu bir Doğu Avrupa ülkesi. Kısa süre içinde burada düzenlenecek seçimleri yeni seçilmiş cumhurbaşkanı Zelenski tarafından oluşturulan partinin kazanması bekleniyor. Tabii yeni seçilen cumhurbaşkanı sadece vitrindeki mimar; Ukrayna’nın yeni iktidar partisi tamamen görünmeyen bir el tarafından düzenlenmekte.

Bu durum Fransa’da da aynen yaşandı. İkisi arasındaki fark Fransa’nın kukla lideri Emmanuel Macron’un öğretmeni tarafından baştan çıkarılıp Paris’te oyuncak oğlan olarak kullanılmış, sonradan Rothschild’in bankasının harika iletişimcisi yapılmıs, Ukrayna’daki Volodimir Zelenski’ninse komedyenden devşirilmiş olması. Bir gün birileri onu televizyon seyrederken, Emret Başbakanım tarzı dizdeki iyi lider rolü oynayan aktöre bakıp “bunu başa getirelim, halk sever” demiş. 

Kanada’da Trudeau, Amerika’da Clintonlar ve Obamalat, Almanya’da Merkel, Yunanistan’da Çipras, Fransa’da Sarkozy, Macron, İngiltere’de Major, Blair ve May, Avusturya’da Kurz gibi liderler, ya bir siyasi geçmişe sahip olmayan ya da önceki siyasi konumlarına paraşütle getirilmiş kukla liderler. 

Kuklaların temel özellikleri genç ve fotojenik olmaları, geçmişleei olmadığından düşmanlarının da olmaması, umut dili kullanmaları, neye inandıklarının belirsiz olması, muğlak konuşmaları, sempatik olmaları, medyanın arkalarında olması ve müstekbir dünya nizamı ne istiyorsa ona harfiyen hizmet etmeleridir.

Türkiye’de de kukla tarzda liderler olmuştur. 90’ların başbakanları Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller, bir anda ortaya çıkan bu tip güdümlü liderlerdi ve kısa sürede iflas etttiler. 

Kukla kelimesini kentimizim başı için kullanamasak bile 2007’de CHP’ye ANAP’tan geçer geçmez 2009’da ilçe başkanı, 2014’te belediye başkanı ve 2019’da İBB başkan adayı yapılan Sayın Ekrem İmamoğlu da benzer özellikler içermektedir.

Neden dünyada böyle bir eğilim var? Birçoğunun açığı dosyaları olan normal siyasetçiler yetmiyor mu? 

Normal siyasetçiler, hem konuları daha iyi bilmeleri hem de toplumsal çıkar gruplarıyla  bağları, onlara borçları olmasından dolayı, pek çok hamleyi yaparken düşünmek zorundadır. Dünya nizamının emrini yerine getirecek bile olsa bir çok sıkıntı, direniş, zaman kaybı yaşanır. 

Kukla liderse tamamen danışmanlarca yönetildiğinden bakmadan imzalar. Sorun yaşanmaz. Her istenilen istenen anda yaptırılır. Faizli borçlanmalar, askeri operasyonlar, sapıklık kanunları, sorunsuz imzalattırılır.

Bu nedenle kukla liderler son dönemde dünya nizamının müstekbirlerince ısrarla aranan lider tipidir.

Fakat bazen kuklalar da denetimden çıkabilmektedir. Menderes ve Çiller, bir dereceye kadar Ecevit ve Demirel baş ağrıtmışlardır. Türkiye’de kukla liderler çok oldu ama hemen hepsi denetimden çıktı. 

A. Galip GÜMÜŞDERE

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.