islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kur Bahanesiyle Fiyatları Katlayan Marketler Ölüm Sessizliğine Büründü!

Kur Bahanesiyle Fiyatları Katlayan Marketler Ölüm Sessizliğine Büründü!
24 Aralık 2021 10:24
A+
A-

Marketler sessizliğe büründü! Jet hızında çıktı kağnı hızında iniyor Kur bahanesiyle fiyatları katlayan marketler ölüm sessizliğine büründü. Kurdaki düşüşü, ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum’ oyunuyla geçiştiren marketlere vatandaşlar “Zamda jet gibi, indirimde kağnı” şeklinde tepki gösteriyor
Döviz kurundaki artışı bahane ederek jet hızında fiyat artıran marketler, kurdaki düşüşü görmezlikten geliyor. Son bir ayda temel gıda ürünlerini fiyatlarını artırmak için etiket değiştirme yarışına giren marketler, son üç gündür “Görmedim, duymadım, bilmiyorum” oyunu oynuyor.

KAŞAR FİYATINI KATLADI 
Türkiye’nin en büyük 5 marketinin yanı sıra yerel marketleri de tek tek dolaştık. Fiyatlarda private label olarak adlandırılan marketlerin kendi markalı ürünlerinde dahi indirim olmadığı gibi bazı süt ürünlerine zam yapıldığına şahit olduk. Örneğin ucuzluk marketi olduğu iddiasını taşıyan bir markette kaşar fiyatı yüzde 100 zamlanarak 20 TL’den 40 TL’ye çıkarılmıştı.

ÇALIŞANLAR DA ŞAŞKIN
İndirim ise sadece birkaç markette ithal ürün olarak geçen atıştırmalık gevrekte yapılmıştı. Ancak bu indirim de yüzde 10’la sınırlıydı. Konuştuğumuz market çalışanları, hâlâ etiketlerin değişimi konusunda bir emrin gelmediğini belirtti. Türkiye’nin önde gelen marketlerinden birinde çalışan reyon görevlisi, “Biz geçen iki hafta günde üç kez etiket değiştiriyorduk.

Etiket değiştirmekten yorulmuştuk. Fiyat artışı hızlı yansıdı ama düşüş yavaş” dedi. Başka bir market çalışanına ise indirim tabelasını sorduğumuzda, “Bu katalog indirimi. Yani bir nevi pazarlama stratejisi. Dolardaki artışın yansıması henüz olmadı. Vatandaşlar da her gün soruyor. Biz de ne diyeceğimizi bilemiyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ
20 Aralık’tan beri hızla düşen ve 18 liradan 11 TL’ye kadar gerileyen dolar kuruna rağmen etiketlerde marketlerin hiçbir hamle yapmaması vatandaşların da tepkisini çekiyor. Marketlerde konuştuğumuz vatandaşlar, “Belki indirim olmuştur beklentisiyle geldik ancak en küçük bir hareket yok. Daha neyi bekliyorlar. Zamda jet gibiler, indirimde kağnı” şeklinde tepki gösteriyor.

ÖLÜM SESSİZLİĞİ
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kurdaki artışı bahane ederek fiyatı anında yükselten marketlerin kurdaki düşüşü görmezlikten geldiğini belirterek, “Üreticide 5 TL olan sütü 15 liradan rafa koydular. Buna da kuru bahane ettiler. Depolarında, raflarında olan ürünlere zam yaptılar. Şimdi ellerinde kur bahanesi kalmadı. Onun için ölüm sessizliğine büründüler. Marketler tüketiciyi koruma kanunun haksız ticari uygulamalar başlığındaki 62. maddesine göre suç işliyor” dedi.

KUR DÜŞÜŞÜNÜ YANSITMAYANA CEZA GELİYOR
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dövizdeki düşüşü fiyata yansıtmayanlara karşı denetimlerin artarak süreceğini açıkladı. Döviz kurlarındaki düşüşü ‘tedarikin her halkasında’ fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerin artacağını belirten Bakan Muş, “En ağır cezaları vereceğiz” dedi.

Bakan Muş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda döviz kurundaki düşüşe işaret ederek, bu düşüşü fiyatlara yansıtmayanlara ceza verileceği mesajı verdi. Muş paylaşımında, “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu kimseye çiğnetmeyiz” diye konuştu.

TARIM KREDİ MARKETLERDE FİYATLAR % 30 İNDİ
Market fiyatlarında ilk indirim hamlesi Tarım Kredi’den geldi. Tarım Kredi marketlerinde dün fiyatlar yüzde 30’a varan oranlarda indi. Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ Genel Müdürü Bayramali Yıldırım, kurdaki düşüşün ardından girdi fiyatlarında indirim olmasını beklemeden fiyatları aşağı çektiklerini belirterek, “Dün yaptığımız çalışmayla beraber yüzde 30’a varan indirimlerimizi fiyatlarımıza yansıttık” dedi.

Yıldırım, piyasayı regüle etme görevleri olduğunu belirterek, “Fiyatlar yukarı doğru çıkarken fiyatlarımızı aşağıda tutarak regülasyon görevinde öncülük yaptık, şu anda fiyatlarımızı aşağı alırken ilk hareketi yaparak da piyasada öncülük yaptık” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.