islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2728
EURO
37,4265
ALTIN
2.918,08
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

KURÂN VE SÜNNET’TEN CEVABÎ AÇIKLAMALAR I

KURÂN VE SÜNNET’TEN CEVABÎ AÇIKLAMALAR I
15 Şubat 2023 11:00
A+
A-

 

Başlığa aldığımız soruya bilim adamları henüz cevap verememektedirler. Biz ise hayvanların depremleri bir şekilde hissedebilecekleri ve kendilerine özgü davranış biçimleriyle bize de duyurabilecekleri kanaatindeyiz. Hayvanların özelliklerine ilişkin yaptığımız çalışma bizi bu  kanaat yöneltmiştir.

Yüce Mevlâ’mızın bizler için yarattığı varlıklardan bir bölümünü de hayvanlar oluşturur. Evcillerinden yırtıcılarına, küçücüklerinden pek azim/büyük olanlarına kadar hayvanlar şükrümüzü gerektiren nimetlerdir. Hayvanları tanıyabilmek için onları yaratan Allah’ın açıklamalarına, Rabb’inden aldığı bilgilerle konuşan  Peygamberimiz Hz. Muhammed’in duyurularına muhtacız.

Hayvanlar Bizler İçin Yaratılmış Nimetlerdir

1-  Yeryüzündeki tüm diğer varlıklar gibi hayvanlar da, Allah’ın, bizlerin yararlanması için yarattığı ve bilmediğimiz türlerini çeşitlendirerek yaratmakta devam ettiği varlıklardır.(Nahl 8,Fatır 1) Biz onların taşımacılığından, yün ve kıllarından, derilerinden, sütlerinden, etlerinden, ses ve görünüm güzelliklerinden yararlanırız. Ekolojik dengeye katkılarından, ilmî çalışmalarımız için ilham kaynaklarımız olmalarından, tövbesiz günahlarımızdan ötürü onlar aracılığıyla uğratılacağımız azap türlerini kavramamıza katkılarından faydalanırız. Hayvanların, Rabbimiz’in bilgisi, kudreti, merhameti ve amaçlı yaratıcılığını idrakimize yaklaştırmaları gibi, bilmediğimiz daha nice hizmetleri vardır. Kur’ân’ımızda hayvanlara Bakara, En’am, Nahl, Neml, Ankebût ve Fîl gibi hayvan isimlerini taşıyan sûrelerle dikkatlerimiz çekilmektedir. Sûre isimleri taşıyan sığır, arı, karınca, örümcek ve fil yanısıra arslandan ata, kurttan yılana, sivrisinekten balığa, deveden koyuna ve keçiye kadar bazılarının da isimlerine yer verilmektedir. Böylece hayvanların, bizlere fayda sağlamak amacıyla yaratıldığı âyetlerle açıklanmaktadır. Örneğin Yasin sûresinin71-74.âyetlerinde şöyle buyrulmaktadır:

Kudretimizi kullanarak kendileri için değerli nice nice hayvanlar yarattığımızı görmezler mi? Biz o hayvanları onların iradesine boyun eğdirdik. Bir kısmını binek olarak kullanabiliyor, bir kısmının da etlerini yiyorlar. Onlar için bu hayvanlarda daha birçok faydalar ve içilecek (süt)ler var. Bütün bunlara rağmen hâlâ şükretmeyecekler mi?”

Hayvanlar Bizler Gibi Ümmettirler

2-  Bizler için yaratılan hayvanların her bir türü, bir Ümmet’tirler. En’am Sûresi’nin 38.âyetinde şöyle buyurulur:

Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar, hiç şüphesiz sizler gibi birer ümmettirler. Biz (evrenin kayıt sicili, bilgi işlem merkezi gibi olan) Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Onlar sonunda Rableri huzurunda toplanacaklar.”

Kur’ân dilinde hayvanların her bir türü ümmet sözcüğüyle nitelenmektedir. Onların, insan toplulukları; Peygamberlere bağlı topluluklar ve başarılarıyla insanlığın gelişimine katkı sağlamış üstün şahsiyetler anlamlarına gelen Ümmet sözcülüğüyle nitelenmeleri, anlamlıdır. Evet onlar da bizler gibi ortak özellikler taşıyan birer ümmettirler. Daha açık bir anlatımla onlar da programlı olarak yaratılmış, hayat kanunları ve yaşam amaçları belirlenmiş ve rızıkları Yaratıcı tarafından üstlenilmiş birer ümmettirler. (Hûd 6)

Sevgili Peygamberimiz de onların her bir türünün bir ümmet olduğuna açıklık getirmişlerdir.

-Allah şanını artırsın- O, ” Köpekler ümmetlerden bir ümmet olmasaydı onlarınhepsinin öldürülmesini emrederdim.” buyurmuştur.(el-Câmiüs-Sağîr, Levlâ maddesi.)

Kendisini ısıran bir karınca sebebiyle karınca yuvasını yakan bir Peygamberin, Rabbimiz tarafından şöylece kınandığını açıklamıştır:

Sen başka değil Allah’ı tesbîh eden ümmetlerden bir ümmeti yaktın.(Buhârî Cihad 153)

Hayvanlar Allah’ı Zikreden Özgün Duâlı Varlıklardır

3- Her bir sınıfıyla hayvanlar, Allah’ı bilen ve O’nu yüceliklerle vasıflayarak tesbih eden zikredici varlıklardır. Kur’ân, tekbir istisnası olmaksızın göklerde ve yerdeki tüm canlıların Allah’ı tesb’ıh ettiği ve O’na secde ettiklerini bildirmektedir:

Görmez bilmez misin, göklerde ve yerde bulunan bütün canlılar, havada kanatlarını yayarak uçan kuşlar (kendilerine özgü bir şekilde) hep Allah’ı tesbîh eder; şanını yüceltirler. Onların hepsi Allah’a nasıl yakaracaklarını ve o’nun şanını nasıl yücelteceklerini bilirler. Şüphesiz Allah da onların yapıp ettiklerini bilmektedir.“(Nûr 41. Ayrıca bak. Hac 18)

Sevgili Peygamberimiz, tedavi amacıyla kurbağaların öldürülmesini, “Onların vakvakları Allah’ı teşbihtir,” gerekçesiyle yasaklamıştır.(Ebu Davud Tıp Hn.3871)

Konumuzla ilgili daha genel nitelikli bir hadislerinde ise şöyle buyurmuştur:
Nice binilen hayvanlar vardır ki, onlar binicilerinden daha hayırlı ve Allah’ı daha çok zikredicidirler.”(et-Tac 4/351)

Bütün bu Kur’ân ve Sünnet bildirileri balıkları, sürüngenleri, kuşları, ve korku salan canavar görünümlüleriyle hayvanları, ‘Yaratanı zikreden dervişler’ olarak tanıtmaktadır. Bu gerçeği görebildiği içindir ki Derviş Yunusumuz “Seherlerde kuşlar ile deryalarda mahi ile, sahralarda ahu ile” Mevlâyı çağırmak istemiştir.

Hayvanların Kendilerine Özgün Duâları Vardır

Allah’ı zikreden hayvanlar kendilerine özgü yöntemlerle O’na du da ederler. Bu gerçeği arslan örneğiyle bize açıklayan Peygamberimiz, onların inlerinde şöyle duâ ettiklerini bildirmektedir:
“Allah’ım! Beni iyi kullarından herhangi biri üzerine salma.”

Peygamberimiz, “Balıklar ve karıncalar gibi hayvanların imanlı öğreticilere dua ettiklerini” de açıklamaktadır.( Tirmizî Hn.2685)
Onların kabul olunur dualar ettiklerini de şöylece örneklendirmektedir:
Ümmetinde bir grupla yağmur duâsına çıkan bir Peygamber, bu sırada bir karıncanın dua etmekte olduğunu görünce beraberindekilere şöyle der:

Dönebilirsiniz artık. Karıncanın duâsı bereketiyle sizin duânız da kabul edilmiştir. (Hakim Müstedrek1/328)

Hayvanlar Duygulu Varlıklardır

4- Hayvanlar, insanlar gibi aralarında konuşan, ıstırap duyan, korkunun dehşetiyle irkilen ve de toplumculuk bilinciyle haberleşen varlıklardır. Neml Sûresi’nde, ordusuyla birlikte Hz. Süleyman’ın gelişini haber alan bir karıncanın diliyle bu gerçek şöyle açıklanmaktadır:
Karıncalarla dolu bir vadiye geldiklerinde, bir karınca şöyle bağırdı:
-Ey karıncalar! Hemen yuvalarınıza girin ki, Süleyman ve ordusu farkında
olmadan sizi ezip geçmesin
.”(Neml 18)

Hayvanların haklarının gözetilmesini konualan hadisleriyle Peygamberimiz, onların acı çeken duygulu varlıklar olduğuna dikkatlerimizi çekmiş ve daima şöylece uyarıda bulunmuşlardır:
Allah’ın yönetiminiz altına soktuğu hayvanlar sebebiyle Allah’ın azabına uğramaktan korkmaz mısınız?”(et-Tac 4/353)

Ali Rıza Demircan

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar