islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kur’an’ı Kıvamında Anlamak

Kur’an’ı Kıvamında Anlamak

Geçen hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz. “Kavvamûne” olan adamlar, tam bir adam olarak karısının her türlü insanî ihtiyaçlarını, sosyal statüsünü, duygusal değerlerini en verimli değerlendiren, başkalarına özenti müptelası durumuna düşürmeyen, her an onun duygu yönetimini ayarında tutan, gözü ile ve gönül gözü ile karısına sahip çıkan adamlardır, bu adamlar. Evet, bu adamlar, karılarını en çok Allah için severler.

Yalnız sevgi ile yetinmez onları incitmemek için kıvamında sosyal münasebetlerini, ahlâkî ilkeler ve gönül bağı düzeyinde sürdürürler. Buna rağmen kadının bugün olduğu gibi internet hastalığı, yuva yıkacak, aileyi dağıtacak, nikâhlı kocasından, çakma kocasına, ondan daha nerelere sığınacak, böylece kalmayacak, masum çocuklar aile bağından ve sıcaklığından yoksun ve perişan kalacaklardır. Ve internet virüsü, korona virüsünden daha çarpıcı olacaktır. Bu gencecik kadına, sıcacık yuva sağlayacak, çocuklarına kavuşturacak ve kadınlık itibarını iade edecek kimsesi kalmayacaktır. Sonu ise zillet, hicran, rezalet alnında damga olacaktır.

İşte böyle bir durumda bir gönül dünyasının yıkılışını önlemek için, kadınının her türlü ihtiyacını taahhüt etmiş olan koca, nasihat etme, yatağı terk etme riskleriyle beraber uyarmak için dövme dâhil ekstra sıkıntılara da katlanma zorunda kalacaktır! Eğer kadın kendini düzeltirse ayet şöyle biter: “Size itaat ettikleri takdirde kendilerini incitmeye bir bahane aramayın. Allah Yücedir,  Büyüktür.” İşte her türlü olumlu uğraşıya rağmen eğer işler yine de rayına oturmuyorsa toplumun tümünün ciddiyetle organize edilip bilgilendirilmesi gerekir.

Onun için Kur’an’ı Kerimde kıvam kavramını her müslümanın mutlaka bilmesi, mümin olarak yaşaması için şarttır. Kıvam, arapça bir kelimedir, her hangi bir şeyin ne olması gerekiyorsa yüzde yüz öyle olması anlamındadır. Türkçede hemen her alanda kullandığımız bilinen bir kelimedir. Bunu ilgili ayetlerle açıklama yaparak başlayalım.

Allah Teâlâ, insanın tasarımı ve diğer özelliklerini Tin suresinde; “Biz, gerçekten insanı en güzel bir kıvamda yarattık” buyurarak anlatır. Yani, insan biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve diğer özellikleri ile tam olması gereken şekilde yaratılmıştır. O halde insan, eğer bu özelliklerle insan ise, kıvamında bir sosyal varlıktır. Bu insana hayat sistemi olarak “din” gönderilmiştir. Din tam kıvamında ayarlı mükemmel bir sistemdir. En’am suresi yüz altmış birinci ayette; De ki: “Beni, Rabbim, gerçekten dosdoğru bir yola hidayet etti. O, öyle bir din ki, tam kıvamındadır. Ve O, İbrahim’in Hakka yönelmiş tevhid dinidir. Ki O İbrahim, hiç bir zaman müşriklerden olmadı.” Bu beyanda çok önemli bir hakikat vardır. Her şeyi kıvamında yerli yerine düzenine yerleştiren Cenabı Hak, içinde yaşadığımız evreni tam kıvamında yaratmıştır. Bunu Nisa suresi yüz otuz beşinci ayette açıkça beyan etmektedir;

Ey müminler! Allah için şahitlik yaparken “kıst” tavizsiz adaletle kıvamında şahitlik yapın. Velev ki kendi aleyhinize veya ebeveyniniz ve yakın akrabalarınız aleyhine olsun, zengin olsun ya da fakir olsun. Allah her ikisine daha yakındır… Bunun ticarî alan için açıklayan Rabbimiz, Bakara suresi müdayene ayetinde şahitliğin nasıl olmasını anlatır. Şöyle buyurur:  …Şahitler çağırıldıkları zaman gelmekten kaçınmasınlar. Az olsun, çok olsun, borcu süresine kadar yazmaktan usanmayın. Bu, Allah katında adalete daha uygun, şahitlik için daha kıvamındadır, şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir.

Allah Teâlâ, Kayyûm’dur. O’nun sistemi kayyimedir. Kitabı en kıvamında hayat düzenidir. Kitabının ayetlerinin beyan ettiği hükümler kıvamındadır. O Kitabın gereği şahitlik yapacakların şahitliği bile kıst adaleti kıvamında şahitliktir. Rabbini tanıyıp O’na yönelen kul insan kıvamındadır. Aile kurumu kavvamûn olanların teminatı altındadır. Kısacası Kayyûm olan Allah Teâlâ’dan kula varıncaya kadar bütün varlıklar kıvamındadır. İşte her şeyi kıvamında olan bu sistemin aile yapısı en sağlam hayat tarzına sahip ve kıvamındadır. Ya şu akılları bel altında kalmış LGBTciler, her doğruyu evirip çevirip kendilerine benzetmeye çalışmaları karşısında söylenecek bir şeye gerek yoktur!

Amma İslam âleminin Kur’an’ı yeniden anlayıp en yüksek düzeyde uygulaması ve tevhid ruhu ile şahlanması gerekmektedir. Esselamu aleykum.          

İlhan ORAL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.