islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5709
EURO
34,9658
ALTIN
2.445,80
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

KURAN’I OKUMAYA, LAİK DÜZENİ YAŞAMAYA DEVAM

KURAN’I OKUMAYA, LAİK DÜZENİ YAŞAMAYA DEVAM
31 Mart 2023 16:00
A+
A-

Hürriyet’in haberine göre çocuksuz olan İlhan İrem bütün servetini eşine bıraktı. Kardeşi de vasiyete itiraz etti.

YORUMUMUZ 

Gerçekten Müslüman idiyse Allah, İlhan İrem’e rahmet eylesin. Ama kardeşinden mal kaçırarak hata etmiştir. Allah’ın varis kıldığı kişiyi mirastan hangi zalim otorite  düşürebilir?

Bizim laik düzenin miras sistemi ilkeldir, adaletsizdir. -Ölen kişinin çocukları varsa- ana babaya bile mîras hakkı vermez.

Kur’ân’ın Rabbimiz tarafından bütün insanlığa tebliğ edilmek üzere Hz. Muhammed’e indirilmeye başlandığı Ramazan ayındayız.

Her yerde Kur’ân hatimleri indiriliyor. İslâmî duyarlılığı olmayan TRT’de güzel Kur’ân  okuma yarışması  yapılıyor.

Ama eğitim, ekonomi ve hukuk Kur’ân dışı, sanatsal faaliyetler de öyle.

Sahi biz niçin Kur’ân okuyoruz? Uygulanmayan Kur’ân’ın kime ne faydası var?

Gündeme gelelim… Kurân’ın getirdiği mücizevî mîras sistemi nerede? Adını anan var mı? Allah aşkına biz Müslümanlar fiilen karşı çıktığımız Kur’ân’ı niçin okuyoruz ki? Allah’ı mı kandırıyoruz?

İlham İrem konusuna gelince… Kur’ân’ın mîras hukukunda ana babası ölmüş olan kişi çocuksuz olarak ölürse kadın eşi mirasın dörtte birini alır. Ana bir erkek kardeşi altıda bir, ana baba bir erkek kardeşi ise malın kalan dörtte üçünü alır. (Bak. Nisa 12;176)

Bu durumda İlham İrem Allah’ın varis kaldığı kardeşini dışlayarak zulmetmiştir. Ancak İlhan İrem karısının alacağı dörtte bir dışında malının üçte birini daha ona vasiyet edebilirdi.

İslam miras hukukunda erkeğe verilen fazlalığa itiraz edilecektir. Ama iyice bilinmelidir ki erkeğe verilen fazlalık, erkek olduğu için değil ona yüklenen ekonomik görevlere karşılıktır.

Laik düzen yeni kurulmadı ama Kur’ân adına rahatsızlık duyanımız yok.

Kur’ân’ın  dışlanmasına üzüntü ve öfke duymayan şeyhler, ilahiyatçılar, müftüler, vaizler, İmam-hatipler Cehennem yolu üzerindedir. Haber vermiş olalım.

İSLAM MİRAS HUKUKU’NDA GÖREV HAK EŞİTLİĞİ

 

ETİKETLER: Manşet