islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Lavrov’a Bosna Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri tarafından tepki

Lavrov’a Bosna Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri tarafından tepki
Mirat Haber Ajansı

Bosna Hersek’in üç üyeli cumhurbaşkanlığındaki Boşnak ve Hırvat temsilciler, diplomatı devletlerine “saygısızlık” etmekle suçlayarak Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov ile bir toplantıyı boykot ettiler. Lavrov, ziyaretinin ikinci gününde Salı günü Bosna cumhurbaşkanlığı üyeleriyle görüşecek olmasına karşın, toplantıda yalnızca Sırp temsilci Milorad Dodik vardı. Boşnak Müslüman temsilcisi Šefik Džaferović ve Hırvat Željko Komšić, Moskova’yı protesto ederek toplantıyı boykot ettiler. İki üye, Lavrov’un resmi ziyaretine ülkenin Sırp yarı özerk yarısı yerine Pazartesi günü Bosna’nın başkenti Saraybosna’da başlaması gerektiğini savundu. Ayrıca Sırp temsilci Milorad Dodik ile Banja Luka ‘da yaptığı görüşmede Bosna bayrağı sergilenmedi. Rus dışişleri bakanı, Dodik’in Bosna’nın askeri açıdan tarafsız kalacağı ve asla NATO’ya katılmayacağı yönündeki yorumlarını da selamladı.

Komšić, Džaferović ile düzenlediği ortak basın toplantısında Lavrov’un bu tür kararları yalnızca devletin verebileceğini bildiğini söyledi. Rusya Federasyonu’nun büyük ve güçlü bir ülke olmasına rağmen, AB ülkeleri veya NATO üyesi ülkelerle oyunlarında ve çatışmalarında Balkanlar’da bir Rus piyonu olmayı kabul etmeyeceklerini belirten Komšić, bunu anlamalarını ve desteklemelerini beklediklerini ifade etti. Lavrov Salı günü boykot hakkında yorum yapmadı ve Rusya dışişleri bakanlığı, üç cumhurbaşkanlığı üyesinden ikisinin bulunmadığını belirtmeden bir fotoğraf yayınladı. Rusya dışişleri bakanının ziyareti, 1990’larda Bosna’da dört yıllık bir savaşı sona erdiren ABD aracılı Dayton barış anlaşmasının 25. yıldönümüne denk geliyor. Anlaşma çatışmalara son vermesine rağmen, Bosna’yı Bosnalı Sırp Sırp Cumhuriyeti ile Müslüman-Hırvat Federasyonu arasında ikiye böldü. Pek çok uzman bunun birleşik Bosna için savaşan tek kişi olan Boşnaklar aleyhine haksız bir anlaşma olduğunu düşünmekte. Lavrov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı diplomatlar ve Bosnalı siyasilerin Bosna’nın reformlarda ilerleme kaydetmesi için Dayton barış anlaşmasının yükseltilmesi gerektiği yönündeki yorumlarına atıfta bulunarak anlaşmanın değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Lavrov, Dayton anlaşmasını bozmaya yönelik herhangi bir girişimin en ciddi risklere ve sonuçlara neden olabileceğini söyleyecek kadar ileri gitti.

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

ETİKETLER: Sergey Lavrov
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.