islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5389
EURO
34,8465
ALTIN
2.442,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Libya’da rakip hükümetlerden 2021’de ortak bütçe

Libya’da rakip hükümetlerden 2021’de ortak bütçe
Mirat Haber Ajansı

Libya’nın rakip hükümetlerinden yetkililer, Salı günü ulusal bütçeyi birleştirme amaçlı görüşmeler için bir araya geldi. Petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde yıllardır süren çatışmayı sona erdirme çabalarında bu yeni bir ileri adım. Trablus merkezli maliye bakanlığından yapılan açıklamada, iki tarafın önümüzdeki günlerde 2021 ulusal bütçesi için nihai bir taslak üzerinde çalışacağı belirtildi. Taslak, ülkeyi bu yılın sonlarında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine götürmek için kurulan bir geçiş hükümetine sunulacak. Birleşmiş Milletler Libya’daki destek misyonu UNSMIL, Salı günkü toplantıyı cesaret verici ve çok ihtiyaç duyulan bir adım olarak nitelendirdi ve her iki tarafı da bütçeyi “şeffaf bir şekilde” hazırlamaya çağırdı.

Toplantıya başkent Trablus’ta bulunan ve BM tarafından tanınan hükümetin Maliye Bakanı Faraj Bumatari ve Doğu Libya merkezli yönetimden muadili Muraja Ghaith katıldı. Toplantıya Trablus merkezli Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala da katıldı. Libya, Trablus’ta BM tarafından tanınan bir hükümet ile doğudaki rakip yetkililer arasında bölünmüş durumda. İki taraf, yerel milislerin yanı sıra bölgesel ve yabancı güçler tarafından destekleniyor. Siyala, ortak bir ekibin üzerinde anlaşılan bütçe düzenlemelerini bu yıl tahmini kaynaklara göre gerçekleştireceğini söyledi. Ayrıntı verilmedi. Salı günkü stratejik doğu petrol kasabası Brega’daki toplantı, Libya Merkez Bankası’nın para birimi için ABD doları başına 4,8 dinar olan tek bir resmi döviz kurunu onaylamasından bir ay sonra gerçekleşti. BM misyonu, geçiş hükümetinin seçme mekanizmasına ilişkin anlaşmazlıkları çözmek için önerilerde bulunmak üzere Çarşamba günü Cenevre’de toplanacağını söyledi. Forum, geçen yılın sonlarında, bu yıl sonunda 24 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak, Kasım ayında Tunus’ta yapılan yüz yüze görüşmelerden bu yana çok sayıda çevrimiçi toplantıya rağmen, yürütme otoritesi için bir seçim mekanizmasındaki çıkmazdan kurtulamadı. Forum, BM’nin Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi ve öldürülmesinden bu yana Libya’yı saran kaosa son verme çabalarının bir parçası.

Libya Devleti, iç savaşın devan ettiği bir Kuzey Afrika ülkesi. Doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus, güneyinde Nijer ve Çad ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkenin başkenti Trablusgarp. 1951’de İtalyan sömürgesinden kurtulmuş ülke nüfusu yaklaşık 7 milyon. Ülkenin savaştan önce Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  105,6 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelir 14.192 dolardı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.