islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3674
EURO
34,9625
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Little Island Park

Little Island Park

Mimar: Heatherwick Studio

Yer: New York, ABD

Yapım Yılı: 2021

Little Island, Hudson Nehri üzerindeki üç yeni performans mekanını barındıran halka açık bir parktır. İnsanlar ve vahşi yaşam için bir sığınak olarak tasarlanmış, yeşil bir vahadır, heykelsi, devasa saksılar tarafından suyun üzerinde tutulur ve Manhattan’ın Aşağı Batı Yakası’ndan bir iskele boyunca sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır.

Heatherwick Studio, başlangıçta Barry Diller ve Hudson River Park Trust tarafından Manhattan’ın güneybatısındaki yeni bir iskele için bir pavyon oluşturmak üzere davet edilmiştir. Tasarım ekibi, Hudson River Park’ta oturmak için dekoratif bir nesne tasarlamak yerine, bir iskelenin ne olabileceğini yeniden düşünmek için bir fırsat olarak görmüşlerdir. Başlangıç ​​noktası yapı değil, ziyaretçiler için deneyimdir: suyun üzerinde olmanın heyecanı, şehri geride bırakma ve yeşilliklere dalma hissi.

Beton Devasa Saksılar

Parkı temelleri üzerinde yükseltme fikri, sudaki mevcut ahşap yığınlardan, Manhattan kıyılarından uzanan birçok iskelenin kalıntılarından gelmiştir. Ahşabın görünen uçlarının altındaki yığınlar zamanla, deniz yaşamı için önemli bir yaşam alanı haline gelerek ve balıklar için korunan bir üreme alanı haline gelmiştir.

Saksılar, biyoçeşitliliği teşvik eden ve New York’un ikliminde gelişebilen yüzden fazla farklı yerli ağaç ve bitki türüyle doludur, adanın her köşesi farklı bir mikro iklimi temsil eder. Toplamda 400 bitki türü ve 100 ağaç türü yetiştirilmiştir. Tasarım ekibi, çömleklerin formunu belirlemek için doğaya ve nehir donduğunda tahta yığınların etrafında oluşan buz mozaiğine bakarak ilham almışlardır. Prekast bileşenler, teknelerle nakledildi ve yerinde monte edildi, bu da şehirdeki aksaklıkları en aza indirdi.

Parkın görünümü

Park toplamda 2,4 dönümlük bir alanı kaplamaktadır ve 132 beton sütun yerleştirilmiştir. Her biri 350 tona kadar yük taşıyabilen kazıklar suyun 61 metre altındaki kayaya çakılmıştır.

Tüm park halka açıktır ve ücretsizdir. 700 seyircili amfitiyatro dahil olmak üzere toplam 3 adet performans mekânı barındırmaktadır. Ek olarak 3.500 kişiyi alabilen merkezi bir alan ve 200 kişilik performans sahnesine sahiptir.

Parkın Mevsimlere Göre Değişimi 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.