islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,20
BIST
9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Lübnan İstifaları Sonrası Belirsizlik

Lübnan İstifaları Sonrası Belirsizlik

Mirat Haber Ajansı

Lübnan hükümeti, 4 Ağustos’ta Beyrut’ta meydana gelen ve henüz tam sayısı belirlenemeyen yüzlerce ölüme ve binlerce yaralanmaya neden olan patlamanın kurbanları için adalet talep eden kitlesel protestoların ardından istifa etmesiyle oluşan boşluk henüz dolmadı. Lübnan’ın başkentinde onbinlerce gösterici “Mahşer Günü” sloganıyla, istifanın yetmeyeceğini Beyrut limanındaki Depo 12’de 2.700 ton amonyum nitratın patlamasından sorumlu olanların cezaevine girmesi gerektiği söylemiyle baskıyı sürdürüyor. Batılı güçler bu elverişli durumun Hizbullah’ın ülke siyasetinden tasfiyesiyle sonuçlanacağı bir hükümeti isterlerken, halk bir an önce ülkenin acil ihtiyaçlarının karşılanacağı bir yönetimi bekliyor.

Patlamalar, Ekim 2019’da başlayan ve hükümetin yolsuzluğunu kınayan ve dini ayrımlara dayalı siyasi sistemin elden geçirilmesi çağrısında bulunan ülke çapında hükümet karşıtı protestoları yeniden alevlendirdi. Hükümet istifa planını açıklamadan önceki son kabine toplantısında, Beyrut patlamasını çevreleyen soruşturmayı resmi olarak Yargı Konseyi’ne havale ettiler. İstiifa eden başbakan Diab hükümetinin, bir parlamento hükümete başkanlık etmek için yeni bir aday üzerinde anlaşmaya varılıncaya kadar yerinde kalarak devam etmesi bekleniyor. Ama bu, aylar sürebilcek bir süreç.

Bu arada, yetkililerin geçen hafta meydana gelen patlamada öldürülen kişilerin cesetleri teslim edilmeden önce ödenmemiş park cezaları gibi vergi dairesine borçlarının bulunmadığına dair kanıt istenmesi halkı şok etti. Diğer yandan enkazda mahsur kalanların aranması da uluslararası kurtarma ekiplerinin yardımıyla devam ediyor. Kurtarma görevlileri, hükümetin yeraltı sığınakları hakkında herhangi bir bilgi sahibi olduğunu inkar etmesine rağmen, bir labirentin parçası gibi görünen bir yeraltı sığınağı sistemini ortaya çıkardılar. Sivil savaş sırasında bombalı saldırılar veya felaketlere karşı inşa edilmiş labirentler ve sığınaklar, geçen haftaki büyük patlamaya dayanmışsa içlerinde kurtulanlar kalmış olabilir ümidini tazeledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.