islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Lübnan, merkez bankası müdürü ve kardeşiyle ilgili soruşturma başlattı

Lübnan, merkez bankası müdürü ve kardeşiyle ilgili soruşturma başlattı
4 Mayıs 2021 14:19
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Ülke medyasına göre Lübnan savcısının merkez bankası başkanı Riyad Selame hakkında, kardeşinin sahip olduğu bir şirket aracılığıyla bankadan 300 milyon dolardan fazla zimmete para geçirildiğinin iddia edilmesinin ardından soruşturma başlattığını söyledi. Üst düzey adli kaynak, Selame’nin küçük kardeşi Reca’nın ofislerinin kapatıldığını, soruşturma sırasında bilgisayarlara ve dosyalara el konulduğunu söyledi. Savcılık herhangi bir yorumda bulunmadı. Suçu reddeden Riyad Selame, medyadan soruşturmanın açılması, kardeşinin ofisinin mühürlenmesi ve dosyalara el konulması hakkında soru sorulduğunda yorum yapmadı.

Merkez bankası da Reca Selame için yorum yapmayı veya iletişim bilgilerini vermeyi reddetti. İsviçre başsavcılığı Ocak ayında yaptığı açıklamada, Lübnan merkez bankası Banque du Liban ile ilgili olarak artan kara para aklama ve olası zimmete para geçirme olaylarının soruşturulmasında Lübnan’dan hukuki yardım talep ettiğini söyledi. İsviçre’nin talebi, Reca Selame’nin İsviçre’de bir banka hesabına sahip olan ve Lübnan Eurotahvilleri ve Hazine bonolarının satışından komisyon alan bir şirket olan Forry Associates’ merkez bankası tarafından 2002 ve 2014 yılları arasında ödenen ücret ve komisyonlar. Forry’ye yapılan ödemelerin çoğu daha sonra Reca Selame’in adına bir hesaba aktarıldı. Belgede, 2008 ve 2012 yılları arasında Forry Associates’ten Riyad Selame’nin adına 7 milyon doların üzerinde bir hesaba transfer olduğu belirtildi. İsviçre başsavcılığı, yasal talebin içeriği hakkında Ocak ayındaki açıklamasını tekrarlamak dışında herhangi bir yorumda bulunmadı. Riyad Selame’nin şüpheli olup olmadığı söylenmedi. Lübnan’ın sakat bankacılık sistemi, 2019’un sonlarında patlak veren bir mali krizin merkezinde yer alıyor. Bankalar o zamandan beri yurtdışındaki çoğu transferi engelledi ve dolar kıtlaştıkça mevduata erişimi kesti. Geçen yılki ekonomik kriz para birimini çökertmiş, bağımsız bir temerrüde yol açmış ve nüfusun en azından yarısını yoksulluğa mahkum etmişti. İsviçre soruşturması, Lübnan’ın finans sektöründeki ve daha geniş siyasi sınıfındaki yetkilileri hedef alan, Avrupa’da sürmekte olan veya planlanan birkaç soruşturmadan biri.

ETİKETLER: Merkez Bankası
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.