islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Lübnanlı göstericiler ölüm vakası ardından hükümet binasını ateşe verdi

Lübnanlı göstericiler ölüm vakası ardından hükümet binasını ateşe verdi
Mirat Haber Ajansı

Lübnan’daki protestocular, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bir hükümet binasını kundakladı. 30 yaşındaki Omar Taybah, kuzeydeki Trablus kentinde düzenlenen protestolar sırasında gerçek mühimmatla sırtından vuruldu. Yerel basında çıkan haberlere göre, vefat etti. Güvenlik güçleri, Taybah’ın bir hükümet binasına saldırmaya çalışan protestocuları dağıtmak için canlı mermilerle ateşlendiğinde vurulduğunu açıkladı. Yüzlerce matem tutan, şehrin ana meydanına geri dönmeden önce, cenaze için Trablus’ta yürüdü. Aynı gece göstericiler bir belediye binasını hedef alarak gece yarısından hemen önce ateşe verdiler. Sosyal medyada, binanın alevler içinde kaldığını ve pencerelerden gri dumanların yükseldiğini gösteren videolar dolaşıyor. Protestocular ayrıca göz yaşartıcı gazla karşılık veren güvenlik güçlerine molotof kokteyli fırlattı. Bazı göstericiler, milletvekili Faysal Karami ve eski Başbakan Najib Mikati de dahil olmak üzere önde gelen Trablus siyasetçilerinin evlerinin önünde toplandı. Mikati daha sonra medyaya yaptığı açıklamada kendisini şiddetli protestolardan korumak için silah taşımaya başlayacağını açıkladı.

Bakanın savunması

Lübnan İçişleri Bakanı Mohamed Fehmi, ülkenin güvenlik teşkilatlarının geçen hafta kuzeydeki Trablus kentinde protestocularla başa çıkmada hata yapmadığını açıkladı. Lübnanlı bakan, huzursuzluğun devletin prestijini baltalamayı amaçladığını söyleyerek, şu anda yargının olayları soruşturmakta olduğunu vurguladı. Fehmi, protestocuların Trablus Tugaylarına saldırmaya çalıştığını ancak ordu ve güvenlik güçlerinin binayı savunduğunu açıkladı. Ona göre göstericiler ilk sefer başarısız olunca gidip belediye binasına saldırmaya çalıştılar. Ordu ve polisin görevlerini yerine getirmekte başarısız olmadığını da sözlerine ekledi.

Protestoların sebebi yasaklar

Protestocular, zaten korkunç olan ekonomik durumu daha da kötüleştiren ve birçok kişinin çalışmasını engelleyen 24 saatlik ulusal tecrit nedeniyle de sokaklara döndüler. Önceki üç kilitlenmede hükümet, kısıtlamalar nedeniyle çalışamayanlara mali yardım sağlamıştı. Bununla birlikte, hükümet, henüz mevcut gece gündüz sokağa çıkma yasağı kapsamında savunmasız insanlara mali olarak yardım etme planlarını açıklamadı. Kilitleme kuralları uyarınca, mağazalar ve restoranlar kapatıldı ve market alışverişi, genellikle yoksul bölgelerde bulunmayan eve teslimatlarla sınırlandırıldı.

Hükümete soruşturma

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) araştırmacısı Aya Majzoub, Taybah’ın ölümüyle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu. Hükümetin Trablus halkının ihtiyaçlarını tamamen ihmal ettiğini ve daha iyi bir yaşam talep etmeye cesaret ettiklerinde onları susturmak için kaba kuvvet kullandığını ifade etti. Taybah’ın ölümü, Uluslararası Af Örgütü’nün Lübnan güvenliğini protestoculara karşı aşırı ve yasadışı güç kullanmaları nedeniyle kınamasından yalnızca günler sonra gerçekleşti. Soruşturmada, göz yaşartıcı gaz kapsülleri, biber spreylerinden el bombası fırlatıcılarına, plastik mermilere ve zırhlı araçlara kadar uzanan Fransız silahları ve mühimmatının, 2019’dan beri kitlesel protestoları bastırmak ve protestocuları vurmak için konuşlandırılmış birlikleri nakletmek için kullanıldığını açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.