islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
35,0071
ALTIN
2.325,73
BIST
9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Macron’un parti başkanı Fransız Müslüman adayın başörtüsüne çarptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un siyasi parti başkanı, bir kampanya afişinde başörtülü kadının yer alması üzerine, yaklaşan bölgesel seçimlerde kendi adaylarından birine verdiği desteği geri çekme tehdidinde bulundu.

Macron’un parti başkanı Fransız Müslüman adayın başörtüsüne çarptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un siyasi parti başkanı, bir kampanya afişinde başörtülü kadının yer alması üzerine, yaklaşan bölgesel seçimlerde kendi adaylarından birine verdiği desteği geri çekme tehdidinde bulundu.

Mirat Haber Ajansı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un siyasi parti başkanı, bir kampanya afişinde başörtülü kadının yer alması üzerine, yaklaşan bölgesel seçimlerde kendi adaylarından birine verdiği desteği geri çekme tehdidinde bulundu. 2016’da Macron’un merkezci hareketinin kurulmasına yardım eden Stanislas Guerini, güneydeki Montpellier kentinde görev yapmak üzere aday olan Sara Zemmahi’yi betimleyen bir çevrimiçi postere tepki gösteriyordu. Mühendis Zemmahi, 20 ve 27 Haziran seçimlerinde yarışan Cumhuriyet Hareket Halindeki (LREM) partisinden üç meslektaşıyla birlikte beyaz başörtülü gülümsüyor. Aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisi Jordan Bardella da Guerini’den tepki aldı. Guerini Pazartesi günü geç saatlerde bir kampanya belgesine gösterişli dini semboller takmanın LREM değerleriyle uyumlu olmadığını yazdı. Ya bu adaylar fotoğraflarını değiştirecek ya da LREM desteğini çekecek, dedi.

Image

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, dini inançlarını sergilemeyen adaylara sahip olmanın siyasi bir seçim olduğunu söyleyerek Salı günü ültimatomu destekledi. Ancak, hukuken hiçbir şeyin seçimde ayakta duran birinin dini bir sembol, bu durumda başörtüsü göstermesini engellemediğini de sözlerine ekledi. Analistler, Macron’un Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Ralli’yi (RN) geride bırakmak için son aylarda tamamen sağa doğru ilerlediğini söylüyorlar. Le Pen’in 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ana rakibi olacağı tahmin ediliyor. Fransa, devlet ile Katolik kilisesi arasında bir yüzyıldan fazla süren iktidar mücadelesinden doğan, “laiklik” adı verilen katı bir laiklik biçimine sahiptir. Okullarda gösterişli dini semboller de yasaklanmıştır, ancak Fransa’daki pek çok kişi, özellikle sağda ve aşırı sağda, tüm kamusal alanlarda din ifadelerine getirilen kısıtlamaları hep birlikte genişletmek istemektedir. Son zamanlarda tartışılan bir tartışma, okul gezisinde çocuklara eşlik eden annelerin Müslüman başörtüsü takıp takamayacağına bile odaklandı. İronik olarak, Macron partisinin yerel seçimler için sloganı Farklı ama sizin için birleşmiş.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.