islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4936
EURO
34,9335
ALTIN
2.432,00
BIST
9.790,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Arap Yarımadası El Kaide’sinin Yemen’deki başkanı tutuklandı

Arap Yarımadası El Kaide’sinin Yemen’deki başkanı tutuklandı
Mirat Haber Ajansı

Perşembe günü yayınlanan Birleşmiş Milletler raporuna göre, El Kaide’nin Yemen örgütünün lideri aylardır tutuklu. Bu ifşaat silahlı gruba karşı mücadelede büyük bir atılım gibi görünmekte. Belgede, El Mahrah Vilayeti Ghayda şehrinde Ekimdeki bir operasyon sırasında Arap Yarımadası El Kaide’sinin lideri Halid Batarfi’nin tutuklandığı ve yardımcısı Saad Atıf el-Evlaki’nin öldüğü belirtildi. Rapor, katı gruplar konusunda uzmanlaşmış bir BM izleme ekibinden Güvenlik Konseyi’ne sunuldu. Doğrulanmamış haberlerin ardından bu açıklama Batarfi’nin tutuklanmasının ilk resmi kanıtı.

Küresel potansiyel silahlı grup tehditlerini özetleyen geniş kapsamlı BM değerlendirmesi, örgüt liderinin nerede olduğunu açıklamadı veya Ekim operasyonunun herhangi bir yapılış detayını açıklamadı. Ancak silahlı örgütlerin çevrimiçi faaliyetlerini izleyen SİTE İstihbarat Grubu, Batarfi’nin Yemen güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını ve geçen yıl Ekim ayında Suudi Arabistan’a teslim edildiğini belitmişti.

ABD öldürüyor, onlar devam ediyor

Arabistan Yarımadası El Kaide’si, 40’lı yaşlarının başında olduğuna inanılan Batarfi’yi, selefi Kassım el-Rimi’nin Yemen’deki bir ABD hava saldırısında ölümünün ardından Şubat 2020’de lider olarak atadığını açıkladı. Rimi de, Haziran 2015’te Yemen’de bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen Nasir el-Vuheyshi’nin yerine geçmişti. Batarfi, 2018’de ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından küresel bir “terörist” olarak tanımlandı. Rimi’nin yardımcısı ve grup sözcüsü gibi görünüyordu.

Washington, Arabistan Yarımadası El Kaidesi’ni El Kaide’nin en tehlikeli kolu olarak görüyor ve grubun liderlerine karşı uzun süredir devam eden bir insansız hava aracı savaşı sürdürüyor. Örgüt, bir Suudi hava kuvvetleri subayının üç Amerikalı denizciyi öldürdüğü Florida’daki bir ABD deniz üssüne yapılan saldırının da sorumluluğunu üstlendi. Ayrıca, Noel Günü’nde ABD’nin Detroit şehrine yaklaşırken bir Northwest Airlines uçuşunda patlayıcı bir cihazın patlayamadığı 2009 “pantolon bombası” planının arkasında olduğunu da söyledi. Silahlı grup, Yemen’in Suudi destekli hükümeti ile Şii Husi isyancıları arasında yıllarca süren iç savaş kaosunu avantajına kullanarak güçlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.