islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3363
EURO
35,1873
ALTIN
2.247,37
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Mahkemeden Tatar Milliyetçilerine Destek

Mahkemeden Tatar Milliyetçilerine Destek

Mirat Haber Ajansı

Geçtiğimiz hafta sonu, bir Tataristan mahkemesi, Kazan şehir yönetiminin Kazan’ın Düşüş günü münasebetiyle halka açık bir etkinliği yasaklama kararını iptal etti. 1552 Kazan kuşatması sırasında ölen Tatarların, her yıl anılmasına Rus askerleri tarafından izin verilmemesinin şehir yönetimi için yasadışı olduğuna karar verdi. Belediye yetkililerinin 1989’dan beri her yıl düzenlenen programı ilk kez yasakladı. 18 Ekim’de Kazan’ın Tinchurin parkında Anma Günü olarak biliniyordu. Tüm Tatar Halk Merkezi Başkanı Ferit Zekiyev, Vahitov bölge mahkemesi kararının 16 Ekim’de örgütünün yıllık etkinliği düzenlemesine izin verildiğini söyledi.

Bir gün önce, polis Zekiyev’i ve Azatlık (Özgürlük) Tatar Gençlik Derneği lideri Nail Nabiullin’i gözaltına almıştı. Liderlerin, Kazan’ın düşüşünün 468. yıldönümünü anmak için onaylanmamış anma törenleri düzenledikleri takdirde aktivistleri olası karmaşanın sonuçları konusunda resmen uyarıldığı öğrenildi. Bir zamanlar Kazan Hanlığı’nın başkenti olan Kazan, şimdi Rusya Federasyonu’ndaki modern Tataristan’ın başkenti. Ekim 1552’de Rus Çarı Korkunç İvan, iki haftalık direnişin ardından Kazan Hanlığı’nı fethetti. Hanlığın Müslüman nüfusunun çoğu kuşatma sonrasında öldürüldü veya zorla Hıristiyanlaştırıldı. Tatarlı aktivistler, Tataristan’ın başkentindeki Kazan savunucularının anısına birkaç toplantı ve toplu dua düzenlediler. Aktivistler, hafta boyunca Kazan savunucularını anmak için daha fazla etkinlik düzenlemek istediklerini bildirdiklerinde cezai yaptırımlar ile karşılaştılar. Geçen yıl Kazan savunucularını anma törenine katılan bazı katılımcılar, etkinlikte dua edip Kur’an okumaktan ve “Tataristan’ın durumu” ile ilgili ifadeler kullanmaktan kamu hizmetine ya da para cezasına çarptırıldı.

ETİKETLER: Tatar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.