islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5227
EURO
34,8378
ALTIN
2.427,14
BIST
9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Mali: Muhalif Lider ve Fransız Serbest

Mali: Muhalif Lider ve Fransız Serbest

Mirat Haber Ajansı

Mali hükümeti, tanınmış bir Malili muhalefet lideri ve bir Fransız yardım görevlisinin savaşçılar tarafından serbest bırakılan dört rehine arasında olduğunu söyledi. Mali cumhurbaşkanlığı Twitter’da yaptığı açıklamada, El Kaide bağlantılı savaşçılar tarafından tutulduğuna inanılan 70 yaşındaki Soumaila Cisse ve 75 yaşındaki Fransız kadın Sophie Petronin’in başkent Bamako’ya doğru yola çıktığını bildirdi. Cumhurbaşkanının ofisinden yapılan açıklamada, İtalyan rehineler Nicola Chiacchio ve Pier Luigi Maccalli de serbest bırakıldı.

Rehinelerin serbest bırakılması, Mali hükümeti tarafından 200 savaşçının serbest bırakılmasının ardından, geniş çaplı bir mahkum değişiminin yakın olduğu yönünde spekülasyonlara yol açtı. Malili ve Fransız yetkililer, potansiyel bir mahkum takası hakkındaki görüşmelerin devam ettiğini ne doğruladı ne de yalanladı. Üç kez cumhurbaşkanı adayı olan 1990’larda maliye bakanı olarak görev yapmış popüler politikacı Cisse, 25 Mart’ta, parlamento seçimleri öncesinde Mali’nin merkezindeki memleketi Niafunke’de kampanya yürütürken kaçırılmıştı. Yetersiz beslenen öksüz çocuklar için bir hayır kurumu yürüten Petronin de 2016’nın sonlarında kuzeydeki Gao kenti yakınlarında kaçırıldı. Dünyada rehin tutulan son Fransız vatandaşıydı. Mali, ilk olarak 2012’de ortaya çıkan ve o zamandan beri binlerce insanın ölümüne yol açan silahlı bir isyanı kontrol altına almak için mücadele ediyor. Batı Afrika ülkesi, bazıları DAEŞ diğerleri de El Kaide ağlarına bağlılık sözü veren silahlı gruplar tarafından yıllardır eylemlere maruz kalmakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.