islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5541
EURO
34,8975
ALTIN
2.435,78
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Marmaris’te Görüldü..

Marmaris’te Görüldü..
14 Haziran 2022 11:32
A+
A-

Son yıllarda Türkiye denizlerinde görmeye alışık olmadığımız türler kendini göstermeye başladı. Bunlardan biri de; genellikle Avustralya’nın sığ kıyılıklarında yaşayan oldukça zehirli bir tür olan Koni salyangozu! Akrep kadar zehirli olduğu söylenen ve çay bardağından ufak olan Koni salyangozu, Marmaris açıklarında bir balıkçı teknesinin ağına takıldı. Tek dokunuşunun 30 kişiyi öldürebildiği belirtilen Koni salyangozuyla ilgili inceleme başlatıldı.

Öldürücü bir zehre sahip Koni salyangozu, Marmaris’te balıkçı ağına takıldı. Genellikle Avustralya’nın sığ kıyılıklarında yaşayan Koni salyangozunun denizlerimizde ortaya çıkması, otoriteleri harekete geçirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye sularında ilk kez görülen tehlikeli tür için genetik inceleme başlattı.

BALON, ASLAN BALIĞI ŞİMDİ DE KONİ SALYANGOZU
Kızıldeniz ve okyanuslar üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarına istila eden deniz canlıları her geçen gün çoğalmaya devam ediyor. Deniz dibindeki yaşama en çok zarar veren balon ve aslan balığının ardından sularımızda görmeye alışık olmadığımız bir deniz canlısı daha Muğla kıyılarında görüldü.

Marmaris açıklarında bir balıkçının ağına, dokunulduğunda zehriyle 30 kişiyi öldürebilen Conus cinsine bağlı koni salyangozu takıldı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Yeni Asır Gazetesi’ne konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, “Koni salyangozları zehirli türlerdir. Dokunulduklarında iğne benzeri dişleri ve zehir bezleri ile zehirleyebilirler. Küçük türler arı sokması şeklinde etkilerken tropik olanlar ölümcül olabilmektedir. İncelemelerin yapılması için çalışmalara başlandı” dedi.

KONİ SALYANGOZU NEDİR?
Koni salyangozları vücutlarında birbirinden farklı sofistike kimyasal maddeler üretir ve bunları bir avlanma stratejisi doğrultusunda sırayla kullanırlar. Avustralya’da, Endonezya’da Asya ve Büyük Okyanus’un sıcak sularında yaşayan bazı koni salyangozları çok zehirlidirler ve küçük balıkları, solucanları ve yumuşakçaları avlamak için ustalıkla zehirli zıpkınlar kullanırlar.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.