islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5838
EURO
34,7766
ALTIN
2.511,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mazlum Rohingya Müslümanlarına Malezya’dan Acımasız Tutum

Mazlum Rohingya Müslümanlarına Malezya’dan Acımasız Tutum

Mirat Haber Ajansı

Güneydoğu Asya’nın Müslüman çoğunluklu 35 milyonluk ülkesi Malezya’nın hükümet yetkilileri, yüzlerce Myanmar Müslümanı soykırımdan kaçan Rohingya’nın Pazartesi günü Malezya’ya tekne ile geldiğini söyledi. Son aylarda, Budist Myanmar mezaliminden kaçan çok sayıda göçmenin, geleneksel olarak teknelerini almayı reddeden ülkelerin sonucunda denizde ölüme terk edildikleri korkusu artmaktaydı. Son parti göçmenle 269 kişi kurtuldu ama hala daha denizde on binlerce yardım isteyen Rohingya olduğu düşünülmekte. Bangladeş’in ve Mahathir’den sonra gelen Malezya hükümetinin Müslüman devletler olmalarına rağmen göçmenlere soğuk bakmaları da İslam Birliği konusundaki bilinçsizlik konusunda bir endişe kaynağı.

Birçoğu daha önce deniz yoluyla Malezya’ya yönelen Rohingya, yetkililer yabancılar tarafından virüsü taşıyabilecekleri bahanesiyle ulusal sulara yasadışı girişi önlemek için deniz devriyelerini güçlendirdi. Yetkili, Pazartesi günü bir sahil güvenlik gemisinin kuzeybatı Langkavi adasından şüphelenilen bir göçmen teknesini tespit ettiğini ve bunu uluslararası sulara itmeye hazırlandığını söyledi. Ancak sahil güvenlik görevlileri yaklaştıkça 53 Rohingya denize atladı ve gözaltına alındı. Deniz devriyelerine göre, tekneleri denetlerken yetkililer teknede diğer 216 Rohingya ve ölü bir kadının cesedini buldular. Soruşturmalar ayrıca bulundukları teknenin kasıtlı olarak hasar gördüğünü ve tamir edilemediğini ortaya çıkardı. Bu durumdan dolayı Malezyalılar açık denize geri yollama durdurdu. Göçmenlere yiyecek ve su sağlandı ve teknedeki 269 kişi gözaltına alındığı Langkavi’ye götürüldü. Geminin yolculuğuna nereden başladığı veya bunun ne kadar sürdüğü bilinmiyor.

Malezya’nın Uluslararası Finans Sistemine boyun eğen yeni hükmetinin binlerce soykırımdan kaçan Müslümanı açık denizde ölüme itmesi çağımızın en korkunç gerçeklerinden biri. Nisan ayında Malezya, yaklaşık 200 Rohingya taşıyan bir tekneyi ele geçirmesi, hükümetin tutumunu yumuşatması için insan hakları ve İslam kardeşliği gruplarından gelen çağrıları başlattı. Malezya, Mayıs ayından bu yana ülkeye yasadışı olarak girmeye çalışan 22 teknenin geri çevrildiğini açıkladı. Güneydoğu Asya ülkesi, Müslüman çoğunluk olduğu ve zaten çok sayıda ülkeye ev sahipliği yaptığı için Rohingya için uzun zamandır tercih edilen bir yerdi. Son aylarda, yüzlerce Rohingya teknelerde uzun süre mahsur kaldıktan sonra Bangladeş’ten kurtarıldı. Nisan ayında, Malezya ve Tayland’ın ikisi de girişini reddettikten sonra hayatta kalan iki kişi medyaya, 60 Rohingya’nın aşırı kalabalık bir teknede öldüğünü söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.