islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

MEDVEDEV’DEN UZAYI TİCARİLEŞTİRME ÇAĞRISI!

MEDVEDEV’DEN UZAYI TİCARİLEŞTİRME ÇAĞRISI!
15 Nisan 2023 09:30
A+
A-

Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Rusya’nın uzayı ticarileştirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, RIA Novosti de dahil olmak üzere önde gelen Rus medyasına verdiği bir röportajda, ABD’de özel olarak finanse edilen fırlatmalardan örnek almak ve her fırlatmayı standart bir ürüne dönüştürerek, Rusya’nın uzayın ticarileştirilmesi üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.

Medvedev, “Uzay ticari hale geldi ve bu konuda yapılacak bir şey yok. Onu ticarileştirmemiz gerekiyor. Bunun sadece bir devlet yatırımı amacı olduğunu düşünmek imkansızdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde özel şekilde finanse edilen fırlatma girişimlerinin başarısına bakın. Onlardan bir örnek almalıyız” dedi.

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, “Daha önceki her fırlatma, radyo istasyonlarından bildirilen ayrı bir zaferdi. Bunun kesinlikle benzersiz bir hikâye olduğu açıktı. Ve şimdi onu böyle standart bir ürüne dönüştürmeliyiz.” diye vurguladı.

Medvedev, “Son olarak, uzun süredir bu uzay finansesi ile ilgilenen biri olarak konuşacağım. Tabii ki, daha fazlasına sahip olmak güzel olurdu, bu nesnel olarak doğru olabilir. Ama meselenin ne olduğunu açık. Şöyle ki Sovyetler Birliği’nin prestij uğruna uzaya sık sık para harcadı ve harika sonuçlar elde etti. Şu anda ise buna gücümüz yetmiyor, bu nedenle makul ve yeterli olacak şekilde fonlar tahsis edilmelidir ” dedi.

Ayrıca, uzay endüstrisindeki gelişmelerin ikili bir amacı olduğunu, örneğin füze taşıyıcılarının geliştirilmesinin yanı sıra, Rusya’nın aynı anda stratejik nükleer kuvvetleriyle meşgul olduğunu kaydetti.

Medvedev, “Diğer bir durum ise, eskiden teknolojilerin transferi çok basitti: askeri uzaydan sivil yaşama aktarılıyordu fakat şimdi daha fazla çeşitlilik gösteriyor. Bu bir paradoks veya bir fenomendir, modern çağın, birçok sivil gelişimin askeri alana sızdığı bir eğilimdir. Sadece bizim ülkemizde değil, diğer tüm ülkelerde durum bu şekildedir. Çünkü birçok ürün tam olarak sivil olarak ortaya çıkıyor ve sonra bir anda savunma endüstrisinde kullanılıyor. Dolayısıyla uzayın olması gereklidir.” dedi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20230323/kommertsializatsiya-1859963801.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.