islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

Mesleki Ayrıcalık ve Popülerlik Arkasındaki Tehlike

Mesleki Ayrıcalık ve Popülerlik Arkasındaki Tehlike
17 Temmuz 2023 09:56
A+
A-

Toplumlar, çeşitli statü ve pozisyonlara sahip ve hayatın ihtiyaçları çerçevesinde, sosyal tabakalaşma içine girerler. Kültür, bilgi ve sanat faaliyetlerinin gelişmesiyle, toplumlarda yeni meslek alanları şekillenmiştir. Son yıllarda, internet ve bilgisayarın devreye girmesiyle çeşitli yeni meslek alanları ortaya çıkmış ve iktisadi- ticari hayatın gelişmesiyle birlikte, meslek ve sosyal statüler farklılaşmaya başlamıştır.

Bütün bu gelişmeler hayatın ihtiyaç ve beklentileri ile orantılı olarak ortaya çıkmaktadır. Burada dikkati çeken konu, bazı meslek ve statülere daha fazla değer verilerek, diğerlerinden yüksek prestij ve mali imkanlara sahip kılınarak, ayrıcalıklı bir konuma getirilmesidir.

Maddi ödül, manevi itibarı sağlıyor mu:

Mesela sporcu, ses sanatçısı, film aktörü gibi meslekler, hem popülerlik, hem de maddi imkan ve cazibe bakımından, birçok meslek ve statünün üzerinde bir kıymete ulaşmaktadır. Elbette bu durum, o topluma hakim kültür ve değerlerin niteliği ile bağlantılı olarak gerçekleşmektedir. Bu konuda, sistemli ve planlı bir uygulama ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek durumundayız.

Osmanlı’da ilim ve din hizmetlerinin en üst statü ve mali durum bakımından da, en yüksek imkana sahip olduğunu biliyoruz. Aynı durum, bugün Amerika ve Avrupa’nın maddi yönden gelişmiş ülkelerinde de geçerlidir.

Bazı meslek ve iş gruplarının, diğerlerine üstünlüğünün, gerçekten toplum ve insanlık için önemli bir katma değer ürettiği söylenebilir mi? Bu soruya evet cevabını verebilmek çok zor. Bir sporcu, ses sanatçısı, film artisti veya sunucu, kendine ait görevlerini başarılı bir şekilde yapması takdir edilebilir. Ama bu özellik, eğer bir araştırmacı, akademisyen, din alimi, doktor gibi kişilere verilmiyor ve üstelik birinciler; ikincilere göre toplum nezdinde ve maddi kazanç payından daha yükseklerde bir yer buluyorlarsa ve itibarları da buna göre artıyorsa, orada ciddi bir yanlışlık olduğunu söyleyebiliriz.

Maddi faktörlerin, manevi ve kültürel dünyayı belirlemesi:

Maddi ve piyasa imkanlarının, idrakleri ve anlayışları farklılaştırması, mantıken mümkün olmaması gereken bir konudur. Çünkü maddi imkan ve kazançlar, insan hayatının küçük bir bölümünü ilgilendiren bir durumdur. Dolayısıyla ne kişiyi ve ne de o kişinin topluma yönelik değerini tam olarak açıklayamaz.

İnsanın değeri ve üstünlüğü onun  bilgi ve ahlakı ile ölçülmesi gerekir. Çünkü bilgi ve ahlak, hem kişinin kendisine ve hem de içinde bulunduğu topluma çok büyük imkan ve faydalar sağlamaktadır. Özellikle bu bilginin de umuma faydasının olması gerekir. Maddi imkanların, hayatın bir yönüne cevap verirken, bilgi ve ahlakın, hayatın her yönüne açıklama ve çözüm getirdiğini biliyoruz.  

Yukarıda belirttiğimiz popüler mesleklerin belli becerileri ortaya koymakla birlikte, topluma nasıl bir fayda ve aydınlanma sağladığı dikkate alınmak durumundadır. Fakat maalesef, toplumu iyiye yönlendirme ve doğru mesaj verme konusunda herhangi bir özellik taşımayan kişiler bile “ünlü”, “oyuncu”, “ sanatçı” gibi sıfatlarla toplumun baş köşesine oturtulmaktadır. Hatta daha da ötesi, başkalarına “örnek kişiler” statüsüne kavuşturulmaktadır.

Ayrıca, bu kişilerin; her konuda örnek olarak gösterilerek, özellikle gençlerin bu kişilerin anlayış ve yaşayışlarına özenerek onlar gibi olmalarına çalıştıkları gözlemlenmektedir. Bu durum, gerçekten de son derece problemli ve insan kaynağını asıl yönelmesi gereken yönden uzaklaştırıcı bir tutum haline gelmektedir.

İşte böyle bir noktada, toplumu biçimlendirmesi gereken nitelikli ve donanımlı insanları gözönünden uzaklaştırılıp, bu tür popüler hale getirilmiş kişiler ön plana çıkarılmaktadır. Aslında bu konu, modern toplumlarda bir endüstri haline getirilmiş ve ticari kazanç kapısı olarak kullanılmaktadır.

Artistler, modacılar, sanatçılar, sunucular; toplumun örnek kişileri ve hatta, topluma yön verme konumunda olan kişiler haline getirilmişlerdir. Çünkü bu kişilerin popüler olması, onların yaşayış tarzları ve bu yaşayış tarzında kullandıkları tüketim mal ve araçları, bu kişileri ön plana çıkarmak isteyen firmaların büyümesini ve aşırı karlar elde etmesine yol açmaktadır.

Peki, toplum anlayışı ve yönetim felsefesi olarak, tarihi, kültürel ve sosyolojik varlığımız ve misyonumuz, daha ne kadar; sanayi ve ticari tröstlerin hayatımızı bu tür meslek grupları ile kontrol altına alıp, yönlendirmesine rıza göstereceğiz? Bu konu, sosyolojinin ve sosyologların ilgi alanı içerisinde çözümlenmesi gerekli bir mesele olarak önümüzdedir. Ama, öncelikle siyasi ve idari anlayışın; böyle bir kültüre ulaşması gerekiyor.

Prof. Dr. Sami Şener

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar
  1. Şeyh Şamil dedi ki:

    Çok değerli, yerinde ve zamanın da bir yorum olmuş. Bir de şu kadın veleybol takımının şampiyonasını bizim milli ve dini değerlerimiz açısından özellikle de oradaki lbgt li bir sapkının toplum üzerine yıkıcı etkisinden de bahsetseydi mükemmel olurdu. Ama hocamız ona da bir dahaki sefere yer verir InşaAllah.