islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Mirat Haber’den: Birlik Olmayan Eve Yaptırım Girer

Mirat Haber’den: Birlik Olmayan Eve Yaptırım Girer

Bundan 56 yıl önce, halefinin cinayeti üzerinden daha bir yıl geçmeden, küfürbazlığı ve kadınlara kötü muamelesiyle meşhur ABD başkanı Lyndon B. Johnson, Kıbrıs konusunda geri adım atmasını istediği Türkiye Cumhuriyeti’ne küstah bir mektup yazarak tehditte bulunmuştu. Bunun üzerine dönemin başbakanı İsmet İnönü “yeni bir dünya kurulur, Türkiye de bunda yerini alır” demişti. Ama “gerektiğinde kanunları uygulamasını da biliriz” sözüyle de ünlü İsmet Paşa önerisinde samimi değildi, bir yerde yer alamadık.

Amerika’yla sonraki dönemlerde ilişkilerimiz başka nedenlerle de sık sık gerildi. Haşhaş ekimi geriliminde, Kıbrıs Barış harekatından sonra, siyasi gelişmeler bağlı pek çok kriz olduğu gibi yakın zamanlarda da Papaz vakasında, YPG/PKK’ya müdahalemizde, S-400 çekişmesinde de ilişkiler durma noktasına geldi. Vizeler verilmesi durduruldu, çelik ihracatımız gemilerindeyken kotalarımız düşürüldü. Pek çok kriz yaşandı.

Amerika şimdi aldığı, hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da 3’te ikiden fazla çoğunlukla çıkardığı yasayla Rusya ile ilişkilerimizi bahane ederek yeniden ekonomik yaptırımlar koyma kararı aldı. NDAA2021 adı verilen yasanın Türkiye’yi ilgilendiren bölümleri gerek S-400’ler gerekse de Kuzey Akım projesinde Rusya ile büyük çaplı ticari stratejik ilişki yapılmasının Amerika’nın prensiplerine uymaması sonucu yılın başında müeyyidelerin başlatılmasını öngörüyor. Diğer yandan anlaşmalar bozularak zaten parasını ödememize rağmen el konmuş F-35’lerimin yanısıra bu uçağa parça sağlayan Kale Savunma gibi çok sayıda şirketimizin anlaşmalarının feshedilmesi ve hemen alternatif bulunması istenmekte. Yaptırımlarda Savunma Sanayii Başkanımız ve iki yardımcısına bir yargılama yapılmaksızın şahsi müeyyideler konmakta.

Bunlar adaletle ve uluslararası hukukla uyumsuz, güçlünün zayıfı ezdiği orman yasalarına uygun kararlar. Hiç bir şekilde iki bağımsız ülke arasındaki ticarete karışılamayacağı gibi, anlaşması yapılmış mallara el konamaz. Hele hele kendi ülkesinde görev yapan bir insanın keskin nişancı gibi hedeflenmesi, Orta Çağ Avrupa’sının keyfi yasalarına benzemektedir.

Avrupa Birliği de benzer eylem alarak çalmaya çalıştıkları Akdeniz’deki hakları korumak için bazı yaptırımları başlatmış, yakında gerisinin geleceğini ilan etmişlerdir.

Ancak unutmayalım ki gerek bizim gerek diğer 50 Müslüman ülkenin içine düştüğü bu zayıf durum, kendi suçumuzdur. Biz müeyyide alındığnda ortak tepki gösterip hedeflenen zavallı ülkeyi iki milyarlık güç olarak kanatlar altına alabilsek Amerika suyumu bulandırıyorsun diye sürüdeki kuzuları yiyemez. İslam Birliği olmadığı sürece İran’a, Türkiye’ye ve ABD’ye itaat etmeyen her ülkeye ciddi ambargolar, yaptırımlar, dışlamalar, müeyyideler de gelecektir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.